Αρσάκεια Θεσσαλονίκης
Τη θεατρική παράσταση «Αφέντης και δούλος»δραματοποίηση τού ομότιτλου διηγήματος τού Λ. Τολστόι, παρακολούθησαν στο θέατρο «Αθήναιον», την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, καθώς και οι μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου.
Το έργο, σε διασκευή και σκηνοθεσία τού Γιώργου Νανούρη, με τον Δημήτρη Λιγνάδη στον ρόλο τού αφέντη και τον σκηνοθέτη στον ρόλο τού δούλου, αξιοποιεί θεατρικά τον πυκνό αφηγηματικό λόγο τού κορυφαίου ανθρωπιστή συγγραφέα. Με αφετηρία μια συνηθισμένη ιστορία -που αποτελεί κοινό τόπο στον ρωσικό ρεαλισμό-, όπου ένας έμπορος επιδιώκει να πετύχει μια αγορά σε τιμή ευκαιρίας αψηφώντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ο Τολστόι προβληματίζει τον σύγχρονο άνθρωπο για το πραγματικό νόημα τής ζωής. Η σκηνοθετική προσέγγιση, το ευρηματικό σκηνικό και η σύγχρονη μουσική τού Λόλεκ ενίσχυσαν τη θεατρική λειτουργία τού κειμένου και διευκόλυναν την πρόσληψή του από τους νεαρούς θεατές.
Η διδακτική αυτή επίσκεψη στο θέατρο εκπλήρωσε επιθυμία των μαθητών τής Α΄ Λυκείου να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση στο πλαίσιο τής ενότητας «Θέατρο και λογοτεχνία» που διδάσκονται στο β΄ τετράμηνο. Αντίστοιχα, οι μαθητές τής Β΄ Λυκείου προσεγγίζουν τον θεατρικό λόγο με τη διδασκαλία τής «Αντιγόνης» τού Σοφοκλή.
Η μεταφορά τής αφήγησης στη σκηνή προκάλεσε το ενδιαφέρον των παιδιών και οδήγησε σε ουσιαστική συζήτηση για τη δυναμική τού λόγου και τής εικόνας. Η παράσταση έφερε επιπλέον τα παιδιά σε επαφή με τον προβληματισμό που αναπτύσσουν τα έργα τού Τολστόι, ο οποίος παραμένει εξαιρετικά σύγχρονος. Ο ρεαλισμός του, η ψυχογράφηση των ηρώων και οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις είναι γνωρίσματα που συναντούν οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Β΄ Λυκείου στα λογοτεχνικά κείμενα που διδάσκονται. Γνωρίζοντας τον Τολστόι διακρίνουν την επιρροή που άσκησε στην ελληνική λογοτεχνία.
Ήταν επομένως μια πολύπλευρα ενδιαφέρουσα και παραγωγική διδακτική επίσκεψη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους καθηγητές που τα συνόδευσαν, τις φιλολόγους κ. Ιφιγένεια Αναγνώστου, Γεωργία Νάνου, Παναγιώτα Πλατσή και Σοφία Χαριτίδου, που διδάσκουν άλλωστε το μάθημα τής Λογοτεχνίας, καθώς και τους καθηγητές κ. Νίκο Καβαρδίνα, Παρασκευή Κανελλοπούλου και Χρυσάνθη Αλεξάνδρου.