Αγαπητοί γονείς,
Η συμμετοχή στο μάθημα της κολύμβησης είναι μία από τις δυνατότητες άθλησης και αγωγής που προσφέρει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στους μαθητές της. Το συγκεκριμένο μάθημα αποτελεί μέρος του αναλυτικού προγράμματος της Φυσικής Αγωγής και η παρακολούθησή του είναι υποχρεωτική.
Στο κολυμβητήριο απασχολούνται τέσσερεις (4) Καθηγητές Φυσικής Αγωγής ειδικευμένοι στην κολύμβηση και μία (1) νοσηλεύτρια για την ιατρική φροντίδα των μαθητών. Υποχρέωση των Σχολείων είναι να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και την υγιεινή των εγκαταστάσεων.
Παρακάτω σας γνωστοποιούμε τους κανόνες που διέπουν τη χρήση των κολυμβητικών δεξαμενών, ώστε και εσείς με τη σειρά σας να συμβάλλετε στην ομαλή διεξαγωγή τού μαθήματος της κολύμβησης.
Γενικοί κανόνες - Υποχρεώσεις
1. Δικαίωμα χρήσης της κολυμβητικής δεξαμενής έχουν ΜΟΝΟ όσοι έχουν προσκομίσει Βεβαίωση από δερματολόγο ή παιδίατρο πως είναι δερματολογικά υγιείς. Για τους μαθητές της Δ΄ Τάξης του Δημοτικού και της Α΄ Τάξης του Γυμνασίου, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του ΑΔΥΜ και στο πεδίο του δερματολογικού ελέγχου.
Αν κάποιο παιδί παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, παρακαλούμε να ενημερώνεται η Διεύθυνση τού Σχολείου του.
Είναι σημαντικό ο δερματολογικός έλεγχος να πραγματοποιείται λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων και σε κάθε περίπτωση μετά τη λήξη των διακοπών.
2. Το κολύμπι για λόγους ασφαλείας επιτρέπεται αφού έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις (3) ώρες από το τελευταίο φαγητό.
3. Τα παιδιά κατά την προσέλευσή τους στο μάθημα της κολύμβησης οφείλουν να φέρουν μαζί τους:
• Μαγιό
• Σκουφάκι σιλικόνης (για να μη βρέχονται πολύ τα μαλλιά τους)
• Πετσέτα ή μπουρνούζι
• Πετσέτα για τα μαλλιά (κυρίως τα κορίτσια)
• Σαγιονάρες (κατά προτίμηση πλαστικές, για να μη γλιστράνε)
• Γυαλάκια κολυμβητηρίου
• σημαντικό είναι να φέρουν μαζί τους μάλλινο σκουφί και μπουφάν, τα οποία θα χρησιμοποιούν μέχρι την επιστροφή τους στην τάξη, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
4. Οι κολυμβητές/-τριες χρησιμοποιούν μόνο τα αποδυτήρια για να αλλάζουν πριν και μετά το μάθημα. Είναι υποχρεωτικό πριν εισέλθουν στην κολυμβητική δεξαμενή να κάνουν πολύ καλό λουτρό καθαριότητας, χρησιμοποιώντας μόνο νερό και όχι σαπούνι ή σαμπουάν.
5. Το σκουφάκι της κολύμβησης πρέπει να το φορούν κατά την είσοδο και να το βγάζουν μετά την έξοδό τους από το νερό.
6. Χρήση της τουαλέτας πριν από το μάθημα και κατά τη διάρκειά του γίνεται με άδεια.
7. Η είσοδος των μαθητών στο νερό γίνεται προσεκτικά από τις σκάλες ή από τους βατήρες, αφού δοθεί η εντολή από τους γυμναστές- προπονητές και αφού πρώτα ελέγξουν σχολαστικά τον χώρο μήπως υπάρχει άλλος κολυμβητής.
8. Για την αποτελεσματική υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι μαθητές κολυμπούν ήρεμα, συμπεριφέρονται με ευπρέπεια προς όλους, σέβονται τους κανόνες λειτουργίας τού κολυμβητηρίου.
9. Το πτύειν και το φύσημα της μύτης γίνεται στην υπερχείλιση της πισίνας.
10. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής αντιμετωπίσει πρόβλημα υγείας απευθύνεται αμέσως στον καθηγητή-προπονητή ή στη νοσηλεύτρια.
11. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ:
• η είσοδος στον χώρο τού κολυμβητηρίου των ασκούμενων χωρίς σαγιονάρες και των μη ασκούμενων χωρίς πλαστικά ποδονάρια
• η μεταφορά αιχμηρών αντικειμένων στον χώρο της πισίνας
• το τρέξιμο και τα παιχνίδια στον χώρο των περιμετρικών διαδρομών και στον χώρο της πισίνας. Υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσουν
• η χρήση αντηλιακών, προθερμαντικών αλοιφών ή υλικών κατάδυσης (όπως μάσκες, βατραχοπέδιλα κ.λπ.)
• η είσοδος στο νερό χωρίς να δοθεί η εντολή των γυμναστών- προπονητών.
12. Αποτελεί υποχρέωση όλων των μαθητών να διατηρούν τους χώρους τού κολυμβητηρίου καθαρούς. Η έννοια της καθαριότητας είναι στενά συνδεδεμένη με τις έννοιες ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΥΓΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
Οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής
Η μυρμηγκιά είναι ιός ο οποίος μεταδίδεται μέσω επαφής. Την ευνοεί το ζεστό και υγρό περιβάλλον, γι’ αυτό φύεται και αναπτύσσεται κυρίως στα πόδια. Ο χρόνος επώασης του ιού κυμαίνεται από 1 έως 20 μήνες και κατά μέσο όρο 4 μήνες. Οι μυρμηγκιές μπορεί να εξαφανιστούν χωρίς θεραπεία ή να παραμείνουν και να χρειαστεί ιατρική αντιμετώπιση. Η ουσιαστική πρόληψη συνδέεται με την καθαριότητα των χώρων και την ατομική καθαριότητα των παιδιών. Επίσης, γίνεται καθημερινή καθαριότητα της σκάλας προς το κατάστρωμα και όλου τού χώρου των αποδυτηρίων και της δεξαμενής.Ενημέρωση για τον ιό της μυρμηγκιάς
Τρόποι προστασίας
1. Καθαριότητα τού χώρου
Στο κολυμβητήριο καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια ώστε να επικρατούν αυστηροί όροι καθαριότητας και απολύμανσης. Έτσι στον χώρο τού κολυμβητηρίου υπάρχουν συνεχώς δύο (2) κυρίες υπεύθυνες για την καθαριότητα, οι οποίες απομακρύνουν τα νερά που πιθανόν υπάρχουν στο χώρο των αποδυτηρίων μετά τη χρήση τους καθώς και αυτά γύρω από τη δεξαμενή.
2. Συμπεριφορά των παιδιών
Τα παιδιά πρέπει:
• να μην περπατάνε ποτέ ξυπόλητα. Να φοράνε υποχρεωτικά και συνέχεια τις δικές τους παντόφλες (να μην αλλάζουνε μεταξύ τους)
• να στεγνώνουν καλά τα πόδια τους πριν βάλουν παπούτσια
• να αερίζουν καλά τα πόδια τους και τα παπούτσια
• να αλλάζουν συχνά κάλτσες, φροντίζοντας να είναι στεγνές και καθαρές
• να μην κολυμπούν όσα έχουν προσβληθεί από τον ιό της μυρμηγκιά μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία τους (επιστροφή στο μάθημα μετά από ιατρική γνωμάτευση).
Ώρες φαγητού την ημέρα της κολύμβησης
• Όταν έχω την πρώτη ώρα κολύμβηση, είναι προτιμότερο να μην πιω γάλα το πρωί, αλλά να μην ξεχάσω να φάω κάτι (π.χ. κέικ, κουλούρι, ψωμί με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα, 2-3 μπισκότα κ.λπ.).
• Όταν έχω δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη ώρα μάθημα στο κολυμβητήριο, τρώω πρωινό και μπορώ να ξαναφάω μετά το μάθημα της κολύμβησης.
• Όταν έχω μάθημα την πέμπτη, την έκτη ή την έβδομη ώρα, τρώω πρωινό και το «δεκατιανό» μου στο πρώτο μεγάλο διάλειμμα. Μπορώ να ξαναφάω μετά το μάθημα.
• Όταν έχω μάθημα την όγδοη ώρα, τρώω πρωινό και το δεκατιανό μου μπορώ να το φάω μέχρι το δεύτερο διάλειμμα
• Αν έχω κολύμβηση στον Απογευματινό Όμιλο, δεν πρέπει να είμαι νηστικός, αλλά να φροντίσω να φάω οπωσδήποτε κάτι μέχρι το προτελευταίο διάλειμμα τού πρωινού σχολικού προγράμματος.
Η υπεύθυνη τού κολυμβητηρίου