Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο διάστημα από Τρίτη 23 έως και Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία τής Διευθύντριας τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού κ. Μ. Δουζίνα και με έγκριση τού Συλλόγου Διδασκόντων, τριήμερη εκδρομή των μαθητών τής Β΄ τάξης στο Στρασβούργο. Συνοδοί καθηγητές τής εκδρομής ήταν οι κ. Ευγενία Κυριαζοπούλου, Σταυρούλα Ευαγγελάτου και Μαρία-Ιωάννα Βόγια.

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πρόσκλησης που είχε δεχθεί το Σχολείο, προκειμένου οι μαθητές να επισκεφθούν την έδρα τού Ευρωκοινοβουλίου και να ενημερωθούν για τον ρόλο του και τη σημασία των αποφάσεων που λαμβάνονται εκεί σχετικά με ζητήματα που αφορούν στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών και στη διαχείριση διεθνών προβλημάτων και προκλήσεων.

Στη διάρκεια τής εκδρομής τους, εκτός από το Στρασβούργο, οι μαθητές επισκέφθηκαν και τις πόλεις: Φρανκφούρτη, Κολμάρ, Μπάντεν-Μπάντεν, Χαϊδελβέργη και γνώρισαν μια αρκετά μεγάλη περιοχή τής κεντρικής Ευρώπης. Παράλληλα, μοιράστηκαν εμπειρίες και εντυπώσεις με τους συμμαθητές τους και ανέπτυξαν πρωτοβουλίες και υπευθυνότητα, βασικά στοιχεία στη διαμόρφωση τής προσωπικότητάς τους.

Τη σημασία τής εκδρομής επιβεβαιώνουν και οι εντυπώσεις των μαθητριών Γάτσιου Ζωής, Δέδε Αρετής, Μακρυλάκη Μαρίας και Τσιοχαντάρη Δήμητρας.

Αναμνήσεις από το Στρασβούργο:

Η επίσκεψή μας στο Στρασβούργο ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό ταξίδι καθώς είναι γεγονός ότι δεν δίνεται συχνά η ευκαιρία της επίσκεψης σε κάτι τόσο ιδιαίτερο όσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είχαμε την εμπειρία τόσο να ξεναγηθούμε στους χώρους του όσο και να αποκτήσουμε τη βιωματική γνώση του πώς διεξάγεται μία συνεδρίαση παρακολουθώντας την ζωντανά. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το πλήθος των διερμηνέων οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι περιμετρικά της αίθουσας συνεδριάσεων μέσα σε ειδικά κουβούκλια και χάρη στους οποίους διασφαλιζόταν η άμεση επικοινωνία μεταξύ των προερχόμενων από διαφορετικές χώρες και ομιλούντων διαφορετικές γλώσσες ευρωβουλευτών. Εκτός όμως του Ευρωκοινοβουλίου η ίδια η πόλη του Στρασβούργου, η ευρύτερη περιοχή της Αλσατίας καθώς και οι γειτονικές πόλεις της Γερμανίας που επισκεφθήκαμε (Φρανκφούρτη, Μπάντεν Μπάντεν, Χαϊδελβέργη) είχαν μια ξεχωριστή γραφικότητα και μια απαράμιλλη φυσική ομορφιά που μας εντυπωσίασαν και μας προίκισαν με μια μοναδική ανάμνηση που θα μας συνοδεύει για όλη μας τη ζωή!

3 μέρες 2 χώρες με το Κλασικό!
Πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Στρασβούργο της Γαλλίας 23/4-25/4 και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης.
Το ταξίδι μας ξεκίνησε στην Γερμανία, όπου προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Ο ενθουσιασμός τόσο των μαθητών όσο και των συνοδών καθηγητριών -κ. Κυριαζοπούλου, κ. Βόγια, κ. Ευαγγελάτου- ήταν έντονος ήδη από την αφιξή μας στο κέντρο της πόλης για τη σύντομη περιήγηση που είχε προγραμματιστεί. Αφού παρακολουθήσαμε την ξενάγηση, στα δοθέντα πλαίσια επίβλεψης, είχαμε ελεύθερη ώρα να τριγυρίσουμε στα στενά της πόλης με τις παρέες μας. Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε την κωμόπολη Μπάντεν-Μπάντεν, γνωστή για τα περίφημα λουτρά της και από εκεί κατευθυνθήκαμε προς το ξενοδοχείο στο Στρασβούργο. Η πρώτη μέρα έκλεισε με γεύμα σε παραδοσιακό γαλλικό εστιατόριο.
Η δεύτερη μέρα, και πιο σημαντική της εκδρομής, περιλάμβανε την επίσκεψή μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Όλοι οι μαθητές τιμήσαμε την πρόσκληση με την ανάλογη ενδυμασία και συμπεριφορά. Η εμπειρία μας μπορεί να χαρακτηριστεί μοναδική, καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία να παρευρεθούμε ως ακροατήριο στην ολομέλεια και με τη βοήθεια διερμηνείας να παρακολουθήσουμε διάφορες ομιλίες σχετικά με την 20ετή επέτειο της ίδρυσης του κοινοβουλίου εν όψει των επικείμενων Ευρωπαϊκών Εκλογών. Στον χρόνο που μας απέμεινε, μεταβήκαμε στην Αλσατία, περπατήσαμε στα σοκάκια, μαγευτήκαμε από τον καθεδρικό ναό της Notre Dame και διασκεδάσαμε στην πόλη. Τέλος, πήγαμε στο Κολμάρ, όπου γευτήκαμε γαλλικές αυθεντικές γεύσεις φαγητού.
Την τρίτη και τελευταία μέρα κλείσαμε το ταξίδι μας επισκεπτόμενοι την πανέμορφη Χαϊδελβέργη. Επιστρέψαμε στη χώρα μας γεμάτοι εμπειρίες και πολύχρωμες εικόνες.
Η εκδρομή μας ήταν επιτυχημένη, κυρίως χάρη στις καθηγήτριές μας, με τις οποίες συνεργαστήκαμε άριστα. Δεν μας χάλασαν κανένα χατίρι!