Αρσάκεια Ιωαννίνων

Ζωντανεύοντας την ιστορία μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου.
12 Οκτωβρίου 1944. Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό, όταν οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους Αθηναίους να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν το τέλος τής γερμανικής κατοχής.
12 Οκτωβρίου 2019. Ένα ηλιόλουστο απόγευμα οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Σχολείου μας συμμετείχαν στην παρουσίαση τού νέου βιβλίου τής Γιώτας Αλεξάνδρου «Όταν παίζαμε για την νίκη, Καραγκιόζη μου», εκδ. Ελληνοεκδοτική, στο βιβλιοπωλείο Ιανός.
Στο πρώτο μέρος τής παρουσίασης καταξιωμένες προσωπικότητες τού βιβλίου, από τον χώρο τής ιστορίας, τής ζωγραφικής, των εκδόσεων, από τον ακαδημαϊκό χώρο αναφέρθηκαν στο λυρικό ύφος τής συγγραφέως και στον παιδαγωγικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την εποχή τού Πολέμου και τής γερμανικής κατοχής, έναν τρόπο που, μαζί με την εικονογράφηση τού Αχιλλέα Ραζή, περνά στα παιδιά αβίαστα, αλλά με κριτική σκέψη τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία τού λαού μας.
Το δεύτερο μέρος τής παρουσίασης πλαισιώθηκε από δραματοποιημένη αφήγηση των μαθητών μας, η οποία συνδεόταν με την ανάγνωση τής συγγραφέως και τις ευφάνταστες παρεμβάσεις τού καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλλη.
Στον χώρο λειτουργούσε έκθεση με έργα των μαθητών μας εμπνευσμένα από τους ήρωες τού βιβλίου. Την έκθεση επιμελήθηκε η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Ε.Τσαλδίρη.
Για την αφήγηση τους μικρούς μαθητές καθοδήγησαν η θεατρολόγος κ. Μ. Ροββά καθώς και οι δασκάλες των τμημάτων κ. Μ.  Παπαζαφείρη και Ν. Κιαχάκη.
Μια εμπειρία ζωής για τους μαθητές και τις μαθήτριες τής Δ΄ τάξης, μια ακόμα εκδήλωση στο πλαίσιο τής προώθησης τής Φιλαναγνωσίας για τα παιδιά τού Σχολείου μας.