Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016 οι μαθητές όλων των τάξεων τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν στο θέατρο τού Σχολείου την κινηματογραφική ταινία «Το απαγορευμένο ποδήλατο».
«Το απαγορευμένο ποδήλατο» είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία, την οποία μάλιστα σκηνοθέτησε γυναίκα.
Και όλα αυτά σε μια χώρα όπου έχει απαγορευθεί η λειτουργία κινηματογράφων εδώ και 30 χρόνια και όπου απαγορεύεται στις γυναίκες να ψηφίζουν και να οδηγούν ακόμα και ποδήλατο...
Όμως η αξία τής ταινίας – που έχει αποσπάσει τη θερμή υποδοχή τού κοινού και πολλές διεθνείς φεστιβαλικές διακρίσεις- δεν εξαντλείται μόνο στην τόλμη τής δημιουργού της Haifaa Al Mansour να πραγματοποιήσει ένα γύρισμα σε αντίξοες συνθήκες.
"Το απαγορευμένο ποδήλατο" στέκει αυτόνομα ως ένα φιλμ που λειτουργεί άψογα σε πολλά επίπεδα και σφύζει από πείσμα και χιούμορ.
Υπόθεση: Η Γουάντζα είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι που ζει με τη δασκάλα μητέρα της σε ένα τυπικό προάστιο τού Ριάντ τής Σαουδικής Αραβίας. Ο πατέρας της, τον οποίο υπεραγαπά, την επισκέπτεται σπάνια, καθώς το γεγονός ότι δεν έχει διάδοχο τον έχει οδηγήσει να ψάχνει για δεύτερη σύζυγο. Η μητέρα της προσπαθεί να καταπιεί την προσβολή και να τον κερδίσει πίσω. Η Γουάντζα όμως έχει άλλες άμυνες. Ακούει τη ροκ μουσική της, περνάει μωβ κορδόνια στα μαύρα all star της και αντιστέκεται, από ένστικτο περισσότερο, στον μισογυνισμό τού μουσουλμανικού της σχολείου θηλέων.
Δεν θα σταματήσει το παιχνίδι της στην αυλή, γιατί εμφανίστηκαν εργάτες στο απέναντι κτήριο. Δεν θα φορέσει την μαντήλα που καλύπτει όλο της το πρόσωπο. Θα συνεχίσει να πουλάει τα βραχιολάκια που φτιάχνει μόνη της, θα κάνει αιματηρές οικονομίες, θα κάνει τα πάντα για να αποκτήσει το πράσινο ποδήλατο με το οποίο έχει ξετρελαθεί! Με αυτό θα μπορέσει να νικήσει επιτέλους τον παιδικό της φίλο Αμπντουλάχ στην καθημερινή τους κόντρα τού ποιος θα φτάσει πρώτος στο σχολείο…