Αρσάκεια Πατρών
Το Αρσάκειο Πατρών, στην περιοχή Πλατάνι τού Δήμου Ρίου, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σχολεία τής Ελλάδος και των Βαλκανίων, με προδιαγραφές 21ου αιώνος, με την τελευταία λέξη τής μοντέρνας αρχιτεκτονικής και τής σύγχρονης ευρωπαϊκής σχολειοδομίας.



Η αρχιτεκτονική διάσταση


Το κτήριο τού Αρσακείου Πατρών ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι τού 2004 και είναι οργανωμένο γύρω από ένα αίθριο, μια μεγάλη εσωτερική αυλή που αποτελεί την «καρδιά» τού Σχολείου. Οι κινήσεις προς τους χώρους διδασκαλίας αναπτύσσονται στις περιμετρικές στοές τού αιθριακού χώρου, τονίζοντας τον εσωστρεφή του χαρακτήρα. Η εκμετάλλευση τής φυσικής κλίσης τού εδάφους επιτρέπει τη δημιουργία κερκίδων, που υποβοηθούν την ανάπτυξη συλλογικών δραστηριοτήτων, δίνοντας ζωή στον χώρο και συμβάλλοντας στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Η συνθετική επιλογή τής διάταξης αιθρίου και στοάς δεν απορρέει μόνο από λειτουργικές ανάγκες, αλλά αποτελεί συνειδητή αναφορά στην πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση τού τόπου μας.

Ιδιαίτερα σημαντικός για τη λειτουργία τού Σχολείου είναι ο μεγάλος μεταβατικός χώρος τής εισόδου με τις δυνατότητες πολλαπλών χρήσεων που παρέχει (συγκεντρώσεις, εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις κ.λπ.). Η χωροθέτησή του πάνω στον βασικό άξονα κίνησης επιτρέπει την οπτική και λειτουργική ενοποίηση τού αιθρίου με τον δρόμο.

Η επανάληψη ορισμένων στοιχείων των κτηριακών όγκων, όπως τής μονάδας τής αίθουσας διδασκαλίας, δημιουργεί ένα αναγνώσιμο μέγεθος τής σύνθεσης που βοηθεί   στην κατανόηση και οικειοποίηση τού συνόλου.

Ο σχεδιασμός των επιμέρους ενοτήτων των αιθουσών ανταποκρίνεται στις ανάγκες των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων των μαθητών και μαθητριών τού Σχολείου. Οι αίθουσες των μικρότερων τάξεων έχουν ιδιαίτερο αύλειο χώρο προς την εξωτερική πλευρά τού κτηρίου, όπως εξάλλου και το Γυμναστήριο.

Τα υλικά και τα γαιώδη χρώματα βοηθούν ώστε το κτήριο να εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον και το τοπίο τής περιοχής. Η αδρότητα των υλικών είναι εξαιρετικά πολύτιμη, ιδίως σε μια χώρα σαν τη δική μας που χαρακτηρίζεται από ένα έντονο και εκτυφλωτικό φως που πέφτει πάνω τους και διαχέεται, αναδεικνύοντας χρώματα και υφές, δημιουργώντας πάμπολλες φωτοσκιάσεις, τονικότητες και διαβαθμίσεις. Αυτό το παιχνίδι φωτός και σκιάς παρακολουθεί και συνοδεύει την αρχιτεκτονική αυτού τού τόπου από τη γέννησή της μέχρι σήμερα.



Η συνολική εικόνα

Από το συνολικό συγκρότημα κατασκευάστηκε το πρώτο κτήριο, το οποίο υπερβαίνει τα3.000 τ.μ. Όταν θα έχει τελειώσει η ανέγερση ολόκληρου τού συγκροτήματος, το Αρσάκειο θα περιλαμβάνει αυτόνομα κτήρια για κάθε σχολική βαθμίδα, καθώς και ιδιαίτερα κτίσματα για τη βιβλιοθήκη, το θέατρο, το κλειστό γυμναστήριο και τη διοίκηση. Με μοναδική θέα στον Πατραϊκό κόλπο και στη γέφυρα τού Ρίου-Αντιρρίου, το νέο κτήριο δεσπόζει στην περιοχή και εντυπωσιάζει όχι μόνο με την αρχιτεκτονική του, αλλά και με τη στέρεη κατασκευή του που προσδίδει αίσθημα ασφαλείας. Ο ειδικός σχεδιασμός των χώρων, η επιλογή των δομικών υλικών, τα μεγάλα ανοίγματα, οι ευρύχωρες αίθουσες, το αίθριο με τις κερκίδες για υπαίθριες παραστάσεις και άλλες δραστηριότητες καθώς και ο εκπαιδευτικός εξοπλισμός των αιθουσών διδασκαλίας και των εργαστηρίων Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών δείχνουν το έντονο ενδιαφέρον τής Φ.Ε. να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες τού Αρσακείου Πατρών με τον πιο σύγχρονο και λειτουργικό τρόπο. 

Ο περιβάλλων χώρος –που ολοκληρώνεται σταδιακά– προβλέπεται να περιλαμβάνει υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους επικοινωνίας των μαθητών, κήπους και χώρους ψυχαγωγίας, έχει δε σχεδιαστεί και αυτός με τέτοιον τρόπο, ώστε να καλλιεργεί την αισθητική, να εμπνέει τον σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον, να εξοικειώνει τους μαθητές με τα φυτά και τα δέντρα τής ελληνικής χλωρίδας και να προσφέρει ερεθίσματα για μάθηση.