Μάγεψε τους μαθητές τής Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου των Αρσακείων Σχολείων Πατρών ο ομότιμος καθηγητής τού Τμήματος Μαθηματικών τού Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αναστάσιος Μπούντης. Ο καθηγητής, σε διάλεξη που έδωσε, τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, στον πολυχώρο των Αρσακείων Σχολείων Πατρών, με τρόπο απλό και χρησιμοποιώντας παραδείγματα τής καθημερινότητας στη φύση, εισήγαγε τους μαθητές στην επιστήμη τής πολυπλοκότητας... Και τους απέδειξε ότι η συμβολή των Μαθηματικών στην κατανόηση και στην επίλυση πολύπλοκων δυναμικών συστημάτων είναι καθοριστική. Τέλος, ο κύριος Μπούντης συζήτησε με τους μαθητές και τους προέτρεψε, σε ομάδες, να επιλέξουν ένα σχετικό θέμα και να συνεργαστούν μαζί του για να το επεξεργαστούν.
Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό τού καθηγηστή κ. Αναστάσιου Μπούντη:
Ο Αναστάσιος (Τάσος) Μπούντης είναι ομότιμος καθηγητής τού Τμήματος Μαθηματικών τού Πανεπιστημίου Πατρών. Διετέλεσε διευθυντής τού Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογής Μη Γραμμικών Συστημάτων τού Πανεπιστημίου Πατρών και https://thalis.math.upatras.gr/~crans/. Το 2014 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος τής Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα των πολύπλοκων συστημάτων και απέσπασε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2009 για «Δυναμικά Συστήματα» Το 2015 εξελέγη μέλος τής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών στο Σάλτσμπουργκ και το 2024 έλαβε το τιμητικό διεθνές βραβείο "G.M. Zaslavsky" για διακεκριμένους ερευνητές τής Μη Γραμμικής Φυσικής Επιστήμης.
Πήρε το διδακτορικό του πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο τού Ρότσεστερ τής Νέας Υόρκης, το 1978, και δίδαξε στο CalTech το 1979 και στο Πανεπιστήμιο Clarkson στις ΗΠΑ 1980-1985. Έχει προσκληθεί ως ομιλητής και ερευνητής σε πολλές χώρες τής Ευρώπης, στο Μεξικό, στην Ινδία, στην Ιαπωνία, στη Βραζιλία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία και στη Νότια Κορέα.
Έχει διοργανώσει στην Ελλάδα 5 διεθνή συνέδρια, 30 ελληνικά θερινά σχολεία με θέμα «Μη Γραμμική Δυναμική και Πολυπλοκότητα» και 5 διεθνή διδακτορικά σχολεία με θέμα «Μαθηματική Μοντελοποίηση Πολύπλοκων Συστημάτων». Έχει γράψει 7 βιβλία στα Ελληνικά και ένα στα Αγγλικά, "Complex Hamiltonian Dynamics" (Springer Synergetics, 2012). Έχει επιμεληθεί (ή συν-επεξεργαστεί) 9 τόμους διεθνών συνεδρίων και 10 τόμους ελληνικών συνεδρίων. Έχει επιβλέψει διατριβές 20 Master’s και 15 Ph.D. διατριβές και συμμετέχει στο εκδοτικό συμβούλιο 5 διεθνών περιοδικών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από170 άρθρα σε περιοδικά με κριτές και 58 σε πρακτικά συνεδρίων, και έχει 7.000 παραπομπές σε διεθνή περιοδικά, h-index: 44, i10-index: 138 (Google Scholar).
https://arsakeio.gr/gr/patra/patra-high-school/ta-nea-mas/events-activities/51939-ta-mathimatika-ermineyoun-ti-fysi#sigProId70538fd55e