Αρσάκεια Πατρών

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών, στο πλαίσιο τού προγράμματος Erasmus +, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη Valmiera τής Λετονίας από 30 Απριλίου έως 5 Μαΐου 2023.

Η επίσκεψη των μαθητών τού Αρσακείου ξεκίνησε με περιήγηση στο ιστορικό κέντρο τής Ρίγας. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη με τα εντυπωσιακά κτήρια τής αρχιτεκτονικής αρ νουβό και θαύμασαν από κοντά το επιβλητικό Μνημείο τής Ελευθερίας. Επίσης ξεναγήθηκαν στο Μουσείο τής σοβιετικής υπηρεσίας ασφαλείας KGB και επισκέφθηκαν το Μουσείο τής Κατοχής τής Λετονίας.

Η υποδοχή των Ελλήνων από τους Λετονούς μαθητές έγινε μετά μουσικής από την χορωδία τού σχολείου και περιλάμβανε παιχνίδια γνωριμίας και ξενάγηση στον χώρο τού σχολείου. Ακολούθησε παρακολούθηση μαθήματος Βιολογίας και Χημείας, το οποίο ξεκίνησε στο πεδίο και ολοκληρώθηκε στο εργαστήριο. Την ίδια μέρα οι μαθητές επισκέφθηκαν το «Πάρκο των Αισθήσεων» (Sajūtu parks) και ακολούθησαν το συναρπαστικό «Εναέριο δασικό μονοπάτι».

Η επόμενη μέρα περιλάμβανε ξενάγηση από την Εταιρεία Κρατικής Δασικής Περιουσίας τής Λετονίας σε δασικό οικοσύστημα στην περιοχή Vijciems. Οι μαθητές μέσα από βιωματικές εργασίες αναγνώρισαν την αξία των δασών και έμαθαν τις βασικές αρχές για τη βιώσιμη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. H ημέρα έκλεισε με μπάρμπεκιου και παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές.

Την ημέρα ανεξαρτησίας των Λετονών (4 Μαΐου) τα παιδιά παρακολούθησαν τη στρατιωτική παρέλαση των εθνικών ενόπλων δυνάμεων και των συμμαχικών δυνάμεων τού ΝΑΤΟ στην πόλη Alūksne. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν σε υπαίθριο Μουσείο Λαϊκής Ιστορίας, όπου έμαθαν για την αρχιτεκτονική, την ένδυση, τα εργαλεία και την καθημερινή ζωή των Λετονών μιας άλλης εποχής.

Την τελευταία ημέρα τού προγράμματος οι μαθητές, ακολουθώντας μονοπάτι γύρω από προστατευόμενο βάλτο, απόλαυσαν μια μοναδική εμπειρία σύνδεσης με τη φύση. Στη διάρκεια τής περιήγησης γνώρισαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων οικοσυστημάτων. Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη σε τοπικές επιχειρήσεις, όπου τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια διαδικασιών ύφανσης, παρασκευής κεριών και δημιουργίας γλυκισμάτων.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση σε μονάδα καλλιέργειας τού περίφημου εδώδιμου μανιταριού Shiitake. Οι μαθητές είδαν από κοντά τα στάδια ανάπτυξης τού συγκεκριμένου μανιταριού σε εμβολιασμένους κορμούς δένδρων.

Κατά τον αποχαιρετισμό των μαθητών η συγκίνηση ήταν διάχυτη και δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για επόμενη συνάντησή τους στο μέλλον.

Στη μετακίνηση συμμετείχαν οι μαθητές τής Α΄ τάξης: Βισβίκη Ελευθερία, Γιαννακόπουλος Θεοφάνης, Κοντογιάννη Χριστίνα, Τσανά Μαρία Ερασμία και Τσίληρα Μαγδαληνή. Τα παιδιά συνόδευσε η καθηγήτρια κ. Νικολία Ηλιοπούλου.