Αρσάκεια Πατρών

Μια εξαιρετική διάλεξη είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξων τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021.

Ο αναπληρωτής καθηγητής τής Σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας τού Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και διευθυντής τού Εργαστηρίου Φυσικής κ. Αντώνιος Λέισος παρουσίασε στους μαθητές διαδικτυακή διαδραστική περιήγηση ξεκινώντας με τη δημιουργία τού Σύμπαντος μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις των υψηλής τεχνολογίας πειραμάτων που υλοποιούνται στο CERN, ενσωματώνοντας σε αυτή τη διαδρομή όλες τις θεωρίες που αποτέλεσαν σταθμό για την επιστήμη.

Το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών συμμετέχει στο ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα τού ΕΑΠ ανίχνευσης μιονίων, δηλαδή των στοιχειωδών σωματιδίων που περιέχονται στην κοσμική ακτινοβολία με την οποία βομβαρδίζεται ο πλανήτης μας από διάφορα σημεία τού Σύμπαντος.

Μάλιστα, στο εργαστήριο ISLab (Intelligent System Laboratory) τού Σχολείου έχει εγκατασταθεί, σε συνεργασία με το ΕΑΠ, ψηφιακό τηλεσκόπιο ανίχνευσης μιονίων και οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν και να επεξεργαστούν τις μετρήσεις. 

Υπεύθυνοι για το πρόγραμμα είναι οι εκπαιδευτικοί κ. Αν. Ψήνα, φυσικός PhD, και Ηλ. Καραδήμα, φυσικός MSc.