Στο έργο ENGINEER συμμετέχουν συνολικά 26 φορείς, μεταξύ των οποίων 10 μουσεία, κέντρα επιστημών και σχολεία από 12 χώρες (Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία, Τσεχία, Δανία, Ελλάδα, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Η.Π.Α. και Βέλγιο). Συντονιστής τού έργου είναι το Μουσείο Επιστημών Bloomfield τής Ιερουσαλήμ, ενώ την επιστημονική παρακολούθηση έχει αναλάβει το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο τού Manchester. Το ENGINEER βασίζεται στο επιτυχημένο μοντέλο τού εκπαιδευτικού προγράμματος Engineering is Elementary (EiE), το οποίο αναπτύχθηκε από το Μουσείο Επιστημών τής Βοστώνης και σήμερα εφαρμόζεται σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα διερευνητικής μάθησης. Στο πλαίσιο τού έργου θα εφαρμοστεί διδακτική μεθοδολογία που βασίζεται στην επίλυση προβλημάτων και για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν αρχές σχεδιασμού και μεθοδολογία εργασίας από τη Μηχανοτεχνία (Engineering). H μεθοδολογία τού έργου βασίζεται στη δημιουργία «προκλήσεων», δηλαδή συγκεκριμένων προβλημάτων από την καθημερινή ζωή, τα οποία θα κληθούν να επιλύσουν οι μαθητές, με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο.
Το πρόγραμμα ENGINEER υλοποιείται στην Ελλάδα με τη συνεργασία τού Ιδρύματος Ευγενίδου. Οι Έλληνες μαθητές ηλικίας 10-12 ετών θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια «πρόκληση» από το πεδίο τής Ναυτικής Μηχανικής.
Έτσι, οι μαθητές τής Ε' τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών, με την καθοδήγηση τής δασκάλας τους κ. Ολυμπίας Παπούλια και της υπεύθυνης τού Εργαστηρίου Φυσικών Επστημών κ. Ρέας Μαυρόγιαννη, θα επιχειρήσουν να δώσουν λύση σε ένα ενδιαφέρον πρόβλημα. Συγκεκριμένα, μέσα από μια διαδικασία 5 βημάτων (ρώτησε, φαντάσου, σχεδίασε, δημιούργησε, βελτίωσε), θα κληθούν να σχεδιάσουν μια λειτουργική πλωτή πλατφόρμα, χρησιμοποιώντας ένα σετ βασικών υλικών, το οποίο παρέχει το Ίδρυμα Ευγενίδου.
Από την ενδιαφέρουσα αυτή «πρόκληση» επιδιώκεται:
α) Η προώθηση τής μάθησης στο πεδίο τής επιστήμης και τής τεχνολογίας
β) Η υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με χρήση τού διδακτικού μοντέλου τής διερευνητικής μάθησης (inquiry based learning), αξιοποιώντας αρχές σχεδιασμού και μεθοδολογία εργασίας από την Εφαρμοσμένη Μηχανική.
Οι μικροί μηχανικοί τής Ε' τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών ανέλαβαν ήδη δράση! Σκοπός τους, να απολαύσουν το ταξίδι τους στον κόσμο τής ανακαλυπτικής γνώσης!