Τα Newsletters μας

Tο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από την ελληνική Μυθολογία στις διαστημικές αποστολές τής NASA», που υλοποιείται από τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία το οποίο αναβαθμίστηκε σε σημαντικό διεθνές δίκτυο για την αειφορία με τίτλο “Από τη Μυθολογία στο Διάστημα” με αφορμή το πρόγραμμα τής NASA Artemis Mission και τη διεθνή κίνηση Alpha Mission – Δelos.
Πρόκειται για ένα σύνολο καινοτόμων δραστηριοτήτων που βασίζεται πάνω στην ολιστική προσέγγιση τής μάθησης βάζοντας στο κέντρο τον μαθητή και τη μαθήτρια με στόχο την ολοκληρωμένη συγκρότηση τής προσωπικότητάς τους. Η αφορμή για την ενασχόληση των παιδιών με ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η αποστολή Artemis τής NASA και η προσσελήνωση τής πρώτης γυναίκας και τού πρώτου έγχρωμου άνδρα, με απώτερο στόχο την προσεδάφιση στον Άρη, καθώς και η σύνδεση τής αποστολής, αφενός από τους ίδιους τους προγραμματιστές της γενικότερα με τη σοφία τής ελληνικής μυθολογίας, αφετέρου από την παράλληλη διεθνή κίνηση Alpha Mission – Δelos, η οποία μέσα από την ιστορία και τη μυθολογία του νησιού τού Απόλλωνα και τής Άρτεμης αναδεικνύει την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική πλευρά τού ιστορικού αυτού νέου τεχνολογικού βήματος τής ανθρωπότητας.
Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να ασχοληθούν με θέματα τής επικαιρότητας, να προβληματιστούν και να πάρουν πρωτοβουλίες πάνω σε σύγχρονα θέματα όπως η κλιματική κρίση και η ισότιμη κοινωνική θέση τής γυναίκας και των εγχρώμων. Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές και οι μαθήτριες θα καλλιεργήσουν και θα αναπτύξουν δεξιότητες τού 21ου αιώνα, θα συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις και δράσεις SHTEAM.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα και τής παρότρυνσης τής NASA προς τα σχολεία, σε παγκόσμιο επίπεδο, να ασχοληθούν με ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα. Τέλος, το πρόγραμμα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και την συνεργασία σχολείων με στόχο τη δημιουργία ενός σχολικού πολιτιστικού δικτύου.
Πιο συγκεκριμένα, στο Πρόγραμμα συμμετέχουν όλες οι τάξεις τού Σχολείου μας και συνεργάζονται με άλλα σχολεία τού Δικτύου όπως το Β΄ Αρσάκειο Δημοτικό Ψυχικού, το Αρσάκειο Δημοτικό Πατρών, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης, το Δημοτικό Σχολείο Απειράνθου Νάξου, το Δημοτικό Σχολείο Αλίμου, το Δημοτικό Σχολείο Θολαρίων Αμοργού, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Σύρου και το Δημοτικό Σχολείο Γλινάδου Νάξου.
Το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο ένα «ανοιχτό» και πρωτοπόρο σχολείο στα εκπαιδευτικά δρώμενα.

Περισσότερα: https://myth2space.arsakeio.gr/