Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο τού εορτασμού τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, στις 26 Σεπτεμβρίου 2024, με θέμα «Γλώσσες για την Ειρήνη», οι μαθητές τής Α΄ και Β΄ τάξης τού Γαλλικού Τμήματος τού Αρσακείου Λυκείου Ιωαννίνων παρακολούθησαν βίντεο για τις πιο διαδεδομένες ευρωπαϊκές γλώσσες και παραδείγματα λεκτικής εκφοράς  τους.

Με την αξιοποίηση σχετικού ηχητικού αρχείου είχαν την ευκαιρία, επίσης, να εξοικειωθούν με τον πλούτο  και των λιγότερο δεδομένων γλωσσών, ασιατικών και αφρικανικών, και να αναστοχαστούν για τους πολιτισμούς που τους περιβάλλουν. Τέλος, με ένα κουίζ πολλαπλής επιλογής προσπάθησαν να εντοπίσουν από ποια χώρα προέρχονταν οι γλώσσες που άκουσαν.

Στη συνέχεια οι μαθητές προσέγγισαν το θέμα τής ειρήνης μέσα από την ποίηση, διαβάζοντας αποσπάσματα δύο ποιημάτων, τού «Je dis la paix» τού Louis Aragon και τού «La paix» τής Sabine Sicaud. Παράλληλα, οι μαθητές συζήτησαν για το θέμα τής ειρήνης στην καθημερινότητά τους με ερέθισμα τους πίνακες τού Pablo Picass«La colombe de la paix» και «La guerre et la paix».

Έτσι, σε ένα ευχάριστο συμπεριληπτικό κλίμα, οι μαθητές αξιοποίησαν τα ερεθίσματα που τους δόθηκαν, εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά, δημιουργώντας τη «Μπουγάδα τής Ειρήνης», γράφοντας πάνω σε λευκά μπλουζάκια τη λέξη «ειρήνη» σε διάφορες γλώσσες, με την αποτύπωση των συμβόλων Ειρήνης.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών αποτέλεσε αφορμή για την εξοικείωση των παιδιών με τις Ινδοευρωπαϊκές Γλώσσες. Συγκεκριμένα, οι μαθητές συζήτησαν για τις ομοιότητες τής λέξης «ειρήνη» στις λατινογενείς, γερμανικές, σλάβικες και κέλτικες γλώσσες. Η δράση ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία χρωματιστών «κλαδιών ελιάς» για κάθε οικογένεια γλωσσών, τα οποία κοσμούν τοίχο τού Σχολείου μας.