Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024 οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων συμμετείχαν στη δράση τού Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, με τίτλο: «Μετασχηματισμοί στην καρδιά τής πόλης των Ιωαννίνων». Πρόκειται για μια θεματική περιήγηση σε μνημεία, τοπόσημα, δημόσια γλυπτά και κτήρια τού 19ου και 20ού αιώνα στο κέντρο τής πόλης.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην πλατεία Πνευματικού Κέντρου, στο πάρκο Ωρολογίου, στο κτήριο τής Εθνικής Τράπεζας αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, αποκομίζοντας βασικές γνώσεις γι' αυτά αλλά και τις άγνωστες πτυχές τους. Η ξενάγηση επικεντρώθηκε αφενός στην διαχρονική σημασία των μνημείων για την πόλη των Ιωαννίνων και τους πολίτες της και αφετέρου στον μετασχηματισμό τους από την Οθωμανική περίοδο έως τον 20ό αιώνα.

Η δράση ολοκληρώθηκε με θεατρικό δρώμενο, με το οποίο οι μαθητές προσπάθησαν να αποδώσουν το ιστορικό πλαίσιο αλλά και επιμέρους στοιχεία που σχετίζονται με την κατασκευή και την παρουσία των μνημείων στο πέρασμα τού χρόνου.

Ευχαριστούμε θερμά τις αρχαιολόγους κ. Σοφία Κίγκα, Ελένη Κοτζαμποπούλου και Ελένη Δήμου για την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση!

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Σγουρίδης Μιλτιάδης (ΠΕ01) και Μπάτσιου Βασιλική (ΠΕ02).