Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 οι μαθητές τής Α΄ και τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων συμμετείχαν στο 13ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, το οποίο διοργανώθηκε διαδικτυακά.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης παρουσίασαν την εργασία τους με τίτλο «Εκπαιδεύοντας τη Μηχανή», η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Πληροφορικής, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Νίκο Λαδιά. Στην εργασία τους οι μαθητές μελέτησαν την επίδραση τής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στον τομέα τής Υγείας και εστίασαν στον τρόπο με τον οποίο η επιβλεπόμενη μηχανική μάθηση βοηθά στη διάγνωση ασθενειών. Να σημειωθεί ότι η επιβλεπόμενη μηχανική μάθηση είναι κλάδος τής ΤΝ, στον οποίο ένα σύστημα καλείται να «µάθει» µια έννοια ή συνάρτηση από ένα σύνολο δεδομένων εκπαίδευσης-παραδειγμάτων.

Οι μαθητές τής Α΄ τάξης παρουσίασαν την εργασία τους με τίτλο «Από την Αναλογική στην Ψηφιακή Εικόνα», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο τού μαθήματος των Εικαστικών, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαγδαληνή Φιλιπποπούλου. Στην εργασία τους οι μαθητές περιέγραψαν αρχικά τη μετάβαση από την αναλογική εικόνα στην ψηφιακή, μέσω μιας ιστορικής αναδρομής. Στη συνέχεια μελέτησαν την έννοια τού "animation" και τής τέχνης τού "frame by frame", έμαθαν για τις φωτογραφικές μηχανές με φιλμ και τον σκοτεινό θάλαμο, ενώ δημιούργησαν και τα δικά τους βίντεο "stop motion".