Με συμμετοχή 18 σχολείων, 900 μαθητών, 90 εκπαιδευτικών και 36 πανεπιστημιακών καθηγητών, ερευνητών και ανθρώπων των Γραμμάτων πραγματοποιήθηκε το 9ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Μνήμη Μικρασιατικού Πολιτισμού», στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης, την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, το οποίο παρακολούθησαν 1.000 μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα πέντε εργαστηρίων, τα οποία υλοποιήθηκαν από 700 μαθητές από τον Νοέμβριο τού 2022 έως τον Μάρτιο τού 2023.
Από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων συμμετείχαν 45 μαθητές, οι οποίοι στο πλαίσιο τού συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τον μικρασιατικό πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του και να εμβαθύνουν στα γεγονότα τής Μικρασιατικής Καταστροφής.
Οι μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων επέλεξαν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο Ιστορίας «Πως γράφουμε Ιστορία» και στο εργαστήριο Μνήμης «Αναζητούμε τη μνήμη τής Μικράς Ασίας στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στη ζωή μας».
Υπεύθυνος τού εργαστηρίου Ιστορίας ήταν ο κ. Νικόλαος Αναστασόπουλος, επίκουρος καθηγητής τής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Γενικός Γραμματέας τής Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.
Το θέμα που επέλεξαν οι μαθητές ήταν «Οι πρόσφυγες τού ’22 στα Ιωάννινα μέσα από την εφημερίδα ΗΠΕΙΡΟΣ». Οι επιμέρους θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολήθηκαν ήταν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, η στέγασή τους, οι ασχολίες και τα επαγγέλματα τους, η εκπαίδευσή τους, η συνύπαρξή τους με τους ντόπιους και η στάση των ντόπιων απέναντί τους.
Προϊόν τής δουλειάς των μαθητών ήταν μία παρουσίαση power point και 5 θεματικά podcast.
‘Οσον αφορά στο εργαστήριο Μνήμης υπεύθυνη ήταν η κ. Άννα Ενεπεκίδου, μουσειολόγος, Διευθύντρια Υπηρεσιών τού Ιδρύματος τής Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Στόχος τού εργαστηρίου ήταν η δημιουργία έκθεσης με θέμα «Το δικό μου ‘22».
Οι μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων επέλεξαν να παρουσιάσουν έκθεση αντικειμένων η οποία θα περιέγραφε τη ζωή Μικρασιατών από την Καππαδοκία πριν από την καταστροφή και πριν αυτοί αναγκαστούν να πάρουν τον δρόμο τής προσφυγιάς, σε συνεργασία με το Βιωματικό Μουσείο Ανθρώπων προς Φυγήν Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων.
Τους μαθητές καθοδήγησαν οι εκπαιδευτικοί κ.: Άννα Ράπτη, Βασιλική Μπάτσιου, Χρηστίνα Πλακούτση, Μιλτιάδης Σγουρίδης, φιλόλογοι, και Κατερίνα Τάτση, φυσικός.
https://arsakeio.gr/gr/ioannina/ioannina-high-school/ta-nea-mas/events-activities/48965-symmetoxi-sto-9o-panarsakeiako-mathitiko-synedrio33#sigProIdfeb9fac880