Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2025
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 1 1 2 3 4
week 2 5 6 7 8 9 10 11
week 3 12 13 14 15 16 17 18
week 4 19 20 21 22 23 24 25
week 5 26 27 28 29 30 31
Με το ξεκίνημα του νέου έτους 2018, μια ευχάριστη έκπληξη μάς περίμενε: τέσσερα μικρά και εξαιρετικά κομψά βιβλιοστάσια, τοποθετημένα σε διαδρόμους του Σχολείου, να δίνουν χρώμα και να εξάπτουν την περιέργειά μας, δημιουργώντας πολλαπλές προκλήσεις:

«- Όμορφα είναι, αλλά έχουν παράξενο σχήμα... Σχηματίζεται κάποια φράση; Τι να λέει; Α! ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ! Κάπου το έχω ξανακούσει... δες κι εδώ: ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ!
- Κι αυτά τα βιβλία, μπορώ άραγε να τα ξεφυλλίσω ή μήπως και να τα δανειστώ;
- Ωραίοι κι αυτοί οι πολύχρωμοι κύβοι! Τι ρόλο να παίζουν... Λες να μπορούμε να καθίσουμε;».
 
Όταν ο λόγος της τέχνης συνομιλεί με την τέχνη του λόγου
 
Η ιδέα για την κατασκευή τους ξεκίνησε από την περσινή χρονιά στο μάθημα της Τεχνολογίας. Οι μαθητές της Β΄ τάξης, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κ. Αποστολίας Δεμερτζή, εργάστηκαν με μεράκι και φαντασία στον σχεδιασμό μικρών επιδαπέδιων βιβλιοστασίων, τα οποία θα επιχειρούσαν –μέσα από μια δημιουργική συνομιλία του λόγου της τέχνης με την τέχνη του λόγου– να προσελκύσουν τους μαθητές να τις επισκεφτούν, να ξεφυλλίσουν τα βιβλία τους και να ανταλλάξουν σκέψεις και ιδέες γι’ αυτά. Το ενδιαφέρον εγχείρημα παρουσιάστηκε στο περσινό πολιτιστικό διήμερο «εὖγε» και απέσπασε τον θαυμασμό όλων όσων παραβρέθηκαν σε αυτό. Μάλιστα, τότε είχε διατυπωθεί η δέσμευση πως κάποιες από αυτές τις πρωτότυπες σχεδιαστικές προτάσεις θα διαβούν το κατώφλι της υλοποίησης και θα τοποθετηθούν σε χώρους του Σχολείου μας.
 

Όταν το μεράκι του παιδιού συναντιέται με τη γενναιοδωρία του γονιού

Με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, ξεκίνησε η απόπειρα κατασκευής τους –μια διαδικασία η οποία θα ήταν ανυπέρβλητα σύνθετη και περίπλοκη, αν δεν συναντούσε το μεράκι, τη μαστοριά και τη γενναιοδωρία του απελθόντος Προέδρου του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου μας, κ. Δημητρίου Μουσμουλίδη. Τελικά, από τις πολλές σχεδιαστικές προτάσεις των παιδιών προκρίθηκε η κατασκευή τεσσάρων από αυτές, οι οποίες συνδέθηκαν με θεματικές κατηγορίες βιβλίων ως εξής:

  • ΑΡΣΑΚΕΙΟ [με έντυπα, εκδόσεις και πληροφοριακό υλικό για τα Αρσάκεια Σχολεία και την ιστορία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας] στο σαλονάκι υποδοχής στο ισόγειο.
 Υπεύθυνες καθηγήτριες: κ. Κόντα και κ. Στεφανίδου

  • ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ [με βιβλία Αγγλικών, Γαλλικών και Γερμανικών] στον ανοιχτό χώρο του ισογείου.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: κ. Π. Οικονόμου, κ. Καρασάββα και κ. Κωνσταντινίδου

  • ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ [με βιβλία Φυσικής, Χημείας, Γεωγραφίας και άλλα ποικίλης ύλης] στον ανοιχτό χώρο του 1ου ορόφου.
Υπεύθυνοι καθηγητές: κ. Τεμπερεκίδης και κ. Τσιρέλη

  • ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ [με βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας] στο διάδρομο του 1ου ορόφου.
Υπεύθυνοι καθηγητές: κ. Φωτίου και κ. Κατσικαρίδης


Όταν η αγάπη για το διάβασμα βρίσκει τον χώρο της για δημιουργικές συνομιλίες


8Ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Καθηγητών, τα μικρά αυτά βιβλιοστάσια θα λειτουργούν με καθεστώς ελεύθερου δανεισμού –χωρίς, δηλαδή, να κρατιέται κάποιο σχετικό αρχείο δανεισμού– με την υποχρέωση να επιστρέφεται το βιβλίο σε καλή κατάσταση και σε εύλογο χρονικό διάστημα. Στα ράφια τους βρίσκονται βιβλία που έχουν προταθεί από τους καθηγητές, αλλά θα μπορούν και τα παιδιά να την εμπλουτίζουν με δικά τους βιβλία, αφού πρώτα έρθουν σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους καθηγητές κάθε βιβλιοστασίου.






Διαφάνεια1Τα βιβλιοστάσια δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν την κεντρική Βιβλιοθήκη των Σχολείων μας. Δεν το μπορούν άλλωστε, καθώς αυτή είναι πολύ πιο μεγάλη και πλούσια σε βιβλία. Το νόημα της ύπαρξής τους είναι να ανταλλάσσουμε πιο άμεσα και ευέλικτα ιδέες και προτάσεις για βιβλία που διαβάσαμε και θεωρούμε πως αξίζει να διαβάσει και κάποιος άλλος συμμαθητής μας. Επίσης, να μπορούμε να καθόμαστε στους κύβους από αφρολέξ που βρίσκονται μπροστά από αυτά, και να κουβεντιάζουμε γι’ αυτά την ώρα του διαλείμματος.

Η ευθύνη για την αξιοποίηση, τη λειτουργία, αλλά και την καλή διατήρησή τους, ανήκει σε όλους μας. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι σχεδιάστηκαν από μαθητές του Σχολείου μας και κατασκευάστηκαν με το μεράκι και τη γενναιόδωρη συμβολή κάποιων γονέων. Καλό διάβασμα λοιπόν!