Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2025
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 1 1 2 3 4
week 2 5 6 7 8 9 10 11
week 3 12 13 14 15 16 17 18
week 4 19 20 21 22 23 24 25
week 5 26 27 28 29 30 31

Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 οι Βιβλιοθήκες των Αρσακείων παρουσίασαν έκθεση τεκμηρίων σχετικά με τον πόλεμο του ΄40, την Κατοχή και γενικότερα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ενδεικτικά παρουσιάζουμε μια σύνθεση εξωφύλλων από εκθέματα-τεκμήρια της παιδικής Βιβλιοθήκης των Αρσακείων Ψυχικού, μια παρέλαση παιδικών βιβλίων με θεματολογία το 1940 και τον Πόλεμο.

Screenshot 2021 10 29 190842
(Κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)


Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην πρωτότυπη παρουσίαση του κλασικού έργου της Άλκης Ζέη Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου σε
graphic novel από τον βιβλιοθηκονόμο της Βιβλιοθήκης του Αρσακείου Πατρών που προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και στην ανάδειξη ενός εξαιρετικού και δυσεύρετου διηγήματος του Δημήτρη Ψαθά για τον τραγικό χειμώνα του 1941 στην Αθήνα από την βιβλιοθηκονόμο των Αρσακείων Ψυχικού.

chimonas41Ένα από τα πλέον δυσεύρετα βιβλία του Δημήτρη Ψαθά είναι Ο χειμώνας του '41: σκίτσα της Κατοχής. Εκδόθηκε το 1945 και επανεκδόθηκε το 1973. Σε αυτό, ανάμεσα σε άλλα διηγήματα της Κατοχής, υπάρχει το αριστουργηματικό «Για το ψωμί», το οποίο εντόπισε και μετέγραψε για την αρσακειακή κοινότητα η βιβλιοθηκονόμος της Βιβλιοθήκης των Αρσακείων Ψυχικού κ. Γ. Καβάγια, η οποία το επένδυσε με φωτογραφικά ιστορικά τεκμήρια. Διαβάστε το εδώ.

Υψηλά επίπεδα ζήτησης για δανεισμό στη Βιβλιοθήκη του Αρσακείου Πατρών κατέγραψε το τεκμήριο «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» σε μια πρωτοποριακή διασκευή graphic novel –φόρο τιμής από τους δημιουργούς νεότερων γενιών σ’ ένα αγαπημένο κλασικό βιβλίο της ελληνικής λογοτεχνίας.

petrosΠρόκειται για το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, το οποίο επαναδημιουργούν ως graphic novel / comics η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση και ο κομίστας Δημήτρης Μαστώρος από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (2020), σεβόμενοι την ατμόσφαιρα και το πνεύμα του πρωτοτύπου. Με τη χρήση μιας νέας γλώσσας κειμενικής και εικονικής το graphic novel κατορθώνει να συμπυκνώσει όλη την ουσία του πρωτοτύπου, ενώ η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι απολύτως ταιριαστή στη ζοφερή – αλλά συχνά ελπιδοφόρα – ατμόσφαιρα του πολέμου, της Κατοχής, της Αντίστασης, της Απελευθέρωσης. Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου συναντά στην κατοχική Αθήνα τη σύγχρονη αισθητική των graphic novels, ως μια ακόμα δίοδο επικοινωνίας με τα σημερινά παιδιά, για να μας θυμίσει πώς έζησαν οι προπαππούδες και οι παππούδες μας, ίσως και οι γονείς μας, εκείνα τα δύσκολα χρόνια, όταν τα παιδιά πεινούσαν, μα αντιστέκονταν, όταν ωρίμαζαν πριν από την ώρα τους, αλλά τελικά όχι απλώς επιβίωναν, αλλά συνέβαλαν ουσιαστικά σε κοσμοϊστορικά γεγονότα γράφοντας, άθελά τους, ιστορία..

Την παρουσίαση του graphic novel τεκμηρίου που ακολουθεί επιμελήθηκε ο βιβλιοθηκονόμος κ. Δημήτρης Νικολόπουλος. Δείτε την παρουσίασή του εδώ.