View the embedded image gallery online at:
https://arsakeio.gr/gr/epilogi-thematon/96-greek/schools/patra/patra-junior-high/21431-en-onomati-ths-elpidas-o-apohxos-mia-exairetikhs-ekdhlwshs#sigProIda67ff6f0b9 |
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2014, στον φιλόξενο χώρο τού «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ+», εκδήλωση-αφιέρωμα τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών στον πεζογράφο τής κοινωνικής συνείδησης και ανθρωπιστή Αντώνη Σαμαράκη.
Την εκδήλωση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός, τη Unicef και το Επίκεντρο+, τίμησε με την παρουσία της η σύζυγος τού Αντώνη Σαμαράκη κ. Ελένη Σαμαράκη.
Στη συνέχεια ο ποιητής Αντώνης Σκιαθάς, βιογράφος τού Αντώνη Σαμαράκη, μέσα από μια εμπνευσμένη και ιδιαίτερα συγκινητική ομιλία με τίτλο «Αντώνης Σαμαράκης: ο αιώνας τής ελπίδας», φώτισε σημαντικές πτυχές τής προσωπικότητας τού συγγραφέα, τονίζοντας παράλληλα την ιδιαίτερη σχέση και τη μακροχρόνια φιλία που τους ένωνε. Δεν δίστασε να μοιραστεί με το κοινό προσωπικές στιγμές και εκμυστηρεύσεις τού Αντώνη Σαμαράκη, όπως την επιθυμία του να γίνει δωρητής σώματος και την επιλογή του να μην έχει ποτέ «γήινη πατρίδα». Αναφέρθηκε στην αναγνώριση τής οποίας έτυχε ο συγγραφέας από την πόλη τής Πάτρας, όχι μόνο όταν έγινε επίτιμος δημότης ή επίτιμος διδάκτωρ τού Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και μέσα από τα αφιερώματα τού περιοδικού «Ελίτροχος».
Δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση τής βιογραφίας τού Σαμαράκη, αν και χαρακτήρισε το έργο αυτό επίπονο και επώδυνο, αλλά και δύσκολο, γιατί θα πρέπει να είναι τόσο κοντά του χωρίς να τον θεοποιήσει αλλά και τόσο μακριά του χωρίς να τον αδικήσει.
Στον φιλόξενο και κατάμεστο χώρο τού «Επίκεντρο+» οι μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών παρουσίασαν τέσσερα από τα βιβλία τού Αντώνη Σαμαράκη: "Το Λάθος", "Αρνούμαι", "Το Διαβατήριο" και "Ζητείται ελπίς" και δραματοποίησαν επιλεγμένα αποσπάσματά τους, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε οπτικοποιημένο υλικό με θέμα τα παιδιά τού πολέμου και τής πείνας, που έφερε δάκρυα στα μάτια όλων των παρευρισκομένων.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδια για την ελπίδα από τη χορωδία μαθητών των Β΄ και Γ΄ τάξεων τού Σχολείου, που προκάλεσαν συγκίνηση και ενθουσιασμό στους θεατές, οι οποίοι επιβράβευσαν με το παρατεταμένο χειροκρότημά τους την όλη προσπάθεια.
Η Διευθύντρια τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών, που είχε την γενική επιμέλεια της εκδήλωσης, παίρνοντας το λόγο επεσήμανε τον στόχο τής εκδήλωσης με τα ακόλουθα λόγια:
«Φιλοδοξία τού Σχολείου μας ήταν να φέρει τους μαθητές του όσο πιο κοντά γίνεται σε μια τέτοια μορφή τής ελληνικής διανόησης, ώστε όχι μόνο να προσεγγίσουν βιωματικά τη λογοτεχνία αλλά και να μάθουν να αντιτάσσονται στον συμβιβασμό, κάθε είδους, να διψούν για αξιοπρέπεια και ελευθερία, να αγωνίζονται για την ανθρωπιά, να οραματίζονται ένα νέο κόσμο ηθικής ακεραιότητας και ισορροπίας σε έναν κόσμο που όπως ο ίδιος γράφει είναι «γεμάτος ιδεολογίες και γυμνός από ιδανικά». Να αναζητήσουν την ελπίδα, την ανθρωπιά, αγωνιζόμενοι ενάντια σε όλους όσοι φαλκιδεύουν ιδανικά.
Και, ναι, υπάρχει ελπίδα όσο υπάρχουν παιδιά, με την προϋπόθεση ότι εμείς που ευθυνόμαστε για την αγωγή τους, είτε λεγόμαστε γονείς είτε εκπαιδευτικοί είτε Πολιτεία, θα φροντίσουμε να τα μεγαλώσουμε με ανάλογες αρχές και ιδανικά και θα τα βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν αυτό που πολύ σοφά υποστήριζε ο Α. Σαμαράκης: ότι η αδιαφορία είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός».
Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στην κ. Ελένη Σαμαράκη, αφού την ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία της στην εκδήλωση. Η κ. Σαμαράκη, εμφανώς συγκινημένη, συνεχάρη όλους τους συντελεστές τής εκδήλωσης για το άρτιο και συγκινητικό αποτέλεσμα και κυρίως τους μικρούς μαθητές για την ωριμότητα με την οποία υποστήριξαν τους ρόλους τους. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν σε όλους τα ακόλουθα λόγια της: «Παιδιά, ήσασταν υπέροχα και πραγματικά μάς δώσατε την ελπίδα απόψε! Θα τον κάνατε πολύ ευτυχισμένο τον Αντώνη, αν ήταν εδώ! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που τον αγαπάτε… Να είστε πάντα καλά!»
Οι μαθητές προσέφεραν στην κ. Σαμαράκη ένα αναμνηστικό δώρο, με σκοπό να της υπενθυμίζει την παρουσία της στην εκδήλωση.
Το αφιέρωμα έκλεισε με ευχαριστίες από τη Διευθύντρια τού Γυμνασίου προς όλους τους συντελεστές τής εκδήλωσης και συγκεκριμένα: τη Unicef και τις εκδόσεις Ψυχογιός, τον συγγραφέα και καθηγητή κ. Αντώνη Σκιαθά για την εμπνευσμένη ομιλία του και την προσφορά τού χώρου που φιλοξένησε την εκδήλωσή και την προβολή της, το βιβλιοπωλείο «Γωνιά τού βιβλίου», το Ωδείο «Φίλιππος Νάκας», τους μουσικούς Γιώργο Γεωργιάδη (κιθάρα), Σάνη Πέττα (μαντολίνο), Γιώργο Πετρίτση (συνθεσάιζερ) και τη μαθήτρια τής Γ΄ Γυμνασίου Ζωή Καραζέρη (τσέλο), τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς κ.: Γιούλη Δούβου (θεατρολόγο), Λάρα Λυμπεροπούλου (Μουσικής), Όλγα Σταυρουλοπούλου (Πληροφορικής), Σάββα Σταματόπουλο (Τεχνολογίας), Λέλα Στασινοπούλου (Καλλιτεχνικών) και όλους όσοι εμφανώς ή αφανώς βοήθησαν για την επίτευξη τού στόχου.
Κυρίως, όμως, συνεχάρη τους μαθητές για την άψογη παρουσία τους, αλλά και για τα έργα που φιλοτέχνησαν, εμπνευσμένοι από βασικές ιδέες τού έργου τού Αντώνη Σαμαράκη, όπως ειρήνη, ελπίδα, ελευθερία, αγάπη, δικαιώματα και με τα οποία διακοσμήθηκε η αίθουσα που φιλοξένησε την εκδήλωση.
Κλείνοντας, τους έδωσε την ακόλουθη ευχή χρησιμοποιώντας την αγαπημένη φράση τού Σαμαράκη από τα λόγια τού Οδυσσέα Ελύτη: «σε όλη σας τη ζωή να παραμείνετε η άμμος στα γρανάζια τού κόσμου κι όχι το λάδι».