Την Τρίτη 8 Απριλίου 2025 έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» του Μουσείου Ακροπόλεως ημερίδα με τίτλο «Leonteios AI - Διαμορφώνοντας το μέλλον της μάθησης», που διοργάνωσε η Λεόντειος Σχολή και στην οποία προσεκλήθη η Επόπτρια των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας δρ Νέλλη Παππάνα συμμετάσχει σε πάνελ με τον γενικό τίτλο «Το σχολείο των ερωτήσεων στον κόσμο των απαντήσεων. Δημιουργώντας το σχολείο του μέλλοντος».
Η ημερίδα περιελάμβανε, εκτός από τους εναρκτήριους χαιρετισμούς της πρέσβεως της Γαλλίας στην Ελλάδα Laurence Auer και άλλων επιφανών παραγόντων, κεντρική ομιλία με θέμα «Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως το εργαλείο της εκπαίδευσης του αύριο» του Τίμου Σελλή, Διευθυντή της μονάδας "Αρχιμήδης" (Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά) και μέλους της Εθνικής Επιτροπής ΑΙ.

Στο πλαίσιο του πάνελ όπου συμμετείχε η Επόπτρια των Αρσακείων Σχολείων με συντονισμό του δημοσιογράφου Γιάννη Ριζόπουλου, έγινε αναφορά στο όραμα των σχολείων για το μέλλον, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει γενικότερα η εκπαίδευση, στις προοπτικές που ανοίγονται χάρη στη χρήση της ΤΝ, στην ανάγκη επιμόρφωσης και στήριξης των εκπαιδευτικών αλλά και ενημέρωσης των γονέων και συμπόρευσης μαζί τους σε μία εποχή όπου έχουν διογκωθεί οι κοινωνικές παθογένειες και τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας.
Τα σχολεία του πάνελ που εκπροσωπήθηκαν από υψηλόβαθμα στελέχη τους (Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία, Κολλέγιο Αθηνών, Λεόντειος σχολή Νέας Σμύρνης και Ευαγγελική Σχολή) επέμειναν ότι καλλιεργούν αξίες, ότι χτίζουν γέφυρες ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον και ότι, εκτός από τις ήπιες δεξιότητες (soft skills), απαιτείται επιμονή στα βασικά αντικείμενα και στη διασύνδεση με τις τρέχουσες εξελίξεις.

Η Επόπτρια των Αρσακείων Σχολείων κ. Παππά, όταν ρωτήθηκε ποια είναι η πρόβλεψή της για το πώς θα είναι η κατάσταση στο σχολείο μετά από μία τριετία, απάντησε πως θα ήθελε στα Αρσάκεια Σχολεία οι μαθητές να δείχνουν μέσα στην σχολική αίθουσα στους δασκάλους τους όσα ξέρουν για την ΤΝ και τις νέες τεχνολογίες και ταυτόχρονα οι δάσκαλοι να καθοδηγούν τους μαθητές τους. Θα ήθελε, μπαίνοντας κανείς στις τάξεις, να μην μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει ποιοι είναι οι δάσκαλοι και ποιοι οι μαθητές. Μια τέτοια γόνιμη και καρποφόρα συνύπαρξη θα ήταν απολύτως επιθυμητή, όταν πια οι εξελίξεις στην ΤΝ και την εκπαίδευση είναι τόσο ραγδαίες.
Την ημερίδα παρακολούθησαν πλήθος γονέων, στελεχών εκπαίδευσης, αποφοίτων σχολείων και ειδικών σε θέματα ΤΝ. Δείτε εδώ το πρόγραμμα.
