Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Ιούνιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 22 1
week 23 2 3 4 5 6 7 8
week 24 9 10 11 12 13 14 15
week 25 16 17 18 19 20 21 22
week 26 23 24 25 26 27 28 29
week 27 30
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), ας γνωρίσουμε τα μοναδικά Μουσεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
Τα Αρσάκεια Σχολεία έχουν τη μοναδικότητα να διαθέτουν τέσσερις ξεχωριστούς μουσειακούς χώρους, φορείς διάσωσης και διάδοσης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Μουσείο Αναλογικής Τεχνολογίας στο Συγκρότημα των Αρσακείων Ψυχικού και το Εργαστήρι Ιστορίας και Τέχνης και την Επιγραφική Συλλογή στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης. Μαθητές όλων των βαθμίδων έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τα Μουσεία, να ξεναγούνται στις ιδιαίτερες συλλογές τους και να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνονται από τους υπεύθυνους των Μουσείων και τους εκπαιδευτικούς των Αρσακείων, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα και προσαρμοσμένα στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.
 museioFI 6
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ιδρύθηκε το 1993 στον χώρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού και αποτελεί ιστορική συνέχεια του Φυσιογραφικού Μουσείου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που ιδρύθηκε στο Αρσάκειο Μέγαρο το 1883!
Περιλαμβάνει σπάνιες και συνεχώς εμπλουτιζόμενες συλλογές πετρωμάτων και ελληνικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, σεισμογράφο και μετεωρολογικό κλωβό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανάμεσα στα εκθέματά του παρουσιάζουν τα απολιθώματα που διαθέτει, ηλικίας μέχρι και 3,5 δισεκατομμυρίων ετών. Το Μουσείο υλοποιεί περισσότερα από 20 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο. Τα προγράμματα ανανεώνονται διαρκώς και συνδέονται με τα διδακτικά αντικείμενα της Μελέτης Περιβάλλοντος, της Φυσικής, της Γεωγραφίας και της Γεωλογίας.
Δείτε εδώ μια συμμετοχή του ΜΦΙ σε επιστημονικό συνέδριο.
 MuseioAT
Το Μουσείο Αναλογικής Τεχνολογίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας συγκροτήθηκε το 2015 και περιλαμβάνει συλλογή μηχανημάτων και οργάνων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για την εκπαίδευση των Αρσακειάδων. Το Μουσείο στεγάζεται σε μια ελαφρά κατασκευή στον προαύλιο χώρο των Αρσακείων Σχολείων του Ψυχικού.
Η μοναδική συλλογή του ξεδιπλώνει στους επισκέπτες την ιστορία της Τεχνολογίας, καθώς και σημαντικές πτυχές της ιστορίας των Αρσακείων Σχολείων. Μηχανήματα αναλογικού ήχου, τυπογραφίας, εργαστηριακές συσκευές, όλα λειτουργικά, εντυπωσιάζουν τους μαθητές, ενώ προκαλούν νοσταλγία σε μεγαλύτερους επισκέπτες, όπως αποκαλύπτεται στο Βιβλίο Επισκεπτών.
Ο φωνόγραφος του 1900, η γραφομηχανή του 1920, η τυπωτική μηχανή του 1940, ο πολύγραφος του Σχολείου του Ψυχικού της δεκαετίας του ’60, η κινηματογραφική μηχανή είναι κάποια από τα πολλά εκθέματα που προβληματίζουν ευχάριστα τον επισκέπτη, όταν κάνει τη νοερή παραπομπή σε σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές παρόμοιας χρήσης.
Τα σπάνια εκθέματα του Μουσείου αποτελούν άριστο εποπτικό υλικό για τη βιωματική διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.
 MuseioIT
«Μουσείο» θεωρείται και η ειδική αίθουσα-εργαστήρι με αντίγραφα αρχαίων γλυπτών και αγγείων που έχει διαμορφωθεί στον χώρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Εκάλης. Σε αυτό πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση τού μαθήματος τής Ιστορίας αλλά και ποικίλων άλλων δεξιοτήτων.
Το εργαστήρι αυτό περιλαμβάνει 7 εκμαγεία γλυπτών και ένα αντίγραφο πήλινης οινοχόης, αντικείμενα αντιπροσωπευτικά διαφορετικών εποχών.
Τα εκθέματα συνοδεύονται από επεξηγηματικό εποπτικό υλικό: μια ιστορική γραμμή που αποτυπώνει τα σημαντικότερα γεγονότα από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή και πίνακες για την ανάπτυξη τής αρχαίας τέχνης από την κυκλαδική έως την ελληνιστική περίοδο.
Στο εργαστήρι πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μαθητών όλων των τάξεων τού Δημοτικού. Δείτε ενδεικτικά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εδώ.
Ενημερωθείτε για το Εργαστήρι Ιστορίας και Τέχνης των Αρσακείων-Τοσιτσείων Εκάλης εδώ.
Τέλος, στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Εκάλης έχει δημιουργηθεί και θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο 2024 ένα ακόμη "μουσείο", η Επιγραφική Συλλογή, 
με επιγραφικά εκθέματα, με σκοπό την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ιστορία της γραφής της ελληνικής γλώσσας. Η Επιγραφική Συλλογή αποτελείται από ακριβή αντίγραφα αγγείων και λίθινων στηλών ή πλακών που φέρουν αρχαίες επιγραφές. Οι επιγραφές έχουν επιλεγεί έτσι, ώστε να αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη της γραφής και της γλώσσας από την πρώτη εμφάνιση των ελληνικών γραμμάτων τον 8ο π.Χ. αι. μέχρι την χρήση τους κατά τη Βυζαντινή εποχή. Ταυτόχρονα όμως έχουν επιλεγεί, ώστε τα κείμενά τους να αναφέρονται σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως π.χ. η ατυχής Σικελική Εκστρατεία της Αθήνας (415-413 π.Χ.), το περίφημο Ψήφισμα του Θεμιστοκλέους εν όψει της ναυμαχίας στη Σαλαμίνα το 480 π. Χ. και ο Αθηναϊκός Νόμος κατά της Τυραννίας (337/336 π.Χ.). Τα αντίγραφα χρησιμοποιούνται για τη βιωματική εξοικείωση των μαθητών/τριών με την εξέλιξη της γραφής και της γλώσσας, με τις τεχνικές δεξιότητες του παρελθόντος, καθώς και με ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας.

Screenshot 2024 05 17 20 53 40 70