Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Οκτώβριος 2023
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31

 

Η τελετή έναρξης τής 31ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου 2023 στο μεγάλο Αμφιθέατρο τής Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας «Δημήτρης Βικέλας» στην Αρχαία Ολυμπία. 100 νέοι στοχαστές, νικητές των εθνικών διαγωνισμών Φιλοσοφίας από 50 χώρες διαγωνίζονται στον στίβο τού πνεύματος. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, με προσωπικό ενδιαφέρον τού πρύτανη κ. Χρήστου Μπούρα, έρχεται για δεύτερη φορά μετά το 2010 να διευθύνει αυτόν τον διεθνή θεσμό.

Ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων κ. Διονύσιος Μαντζαβίνος είναι μέλος τής Οργανωτικής Επιτροπής στην οποία προεδρεύει ο κ. Μιχαήλ Παρούσης, πρόεδρος τού Τμήματος Φιλοσοφίας, που έχει και την ευθύνη τού Διαγωνισμού.

philosophy

Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με σημαντική οργανωτική και οικονομική συμβολή μέσω τού αντιπεριφερειάρχη κ. Ανδρέα Φίλια, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μέσω τού επιστημονικού εκπροσώπου του κ. Νικόλα Πρεβελάκη και του εκτελεστικού διευθυντή του Χρήστου Γιαννόπουλου, και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία εκπροσωπούμενη από τον διευθυντή του Αρσακείου Λυκείου Πατρών Εμμανουήλ Πετράκη. Μεγάλος υποστηρικτής τού εγχειρήματος είναι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, με αρωγό τον δήμαρχο κ. Γεώργιο Γεωργιόπουλο προσωπικά , ενώ την προσπάθεια ενισχύει ο ΕΛΚΕ τού Πανεπιστημίου Πατρών, με τον διευθυντή του αντιπρύτανη κ. Παναγιώτη Δημόπουλο. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ 3 και η ΕΡΤ Πάτρας. Χορηγοί σε είδος είναι οι εταιρείες dur, Loux Μαρλαφέκας, Cavino, confectis, και Zinzino.

Την τελετή έναρξης θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος τής ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος, που θα απευθύνει χαιρετισμό. Κεντρικό θέμα τής Ολυμπιάδας είναι «Ζωή σε συνθήκες άμιλλας» με επίσημο ομιλητή τον Ολυμπιονίκη Γερμανό φιλόσοφο Χανς Λενκ. Ειδικό αφιέρωμα θα γίνει στη συνδεόμενη με την Ολυμπία ελληνική φιλοσοφία, τόσο την αρχαία, με τον μεγάλο σκεπτικό φιλόσοφο Πύρρωνα, όσο και τη σύγχρονη, με τον στοχαστή τής πολιτικής και τής εξουσίας κ. Παναγιώτη Κονδύλη. Οι σχέσεις ανταγωνισμού στην κοινωνία και την οικονομία, η ακριβοδικία στις σχέσεις φύλου και οι ηθικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ύπαρξη φυσικών χαρισμάτων θα είναι θέματα που θα απασχολήσουν, μέσω διαλέξεων και εργαστηρίων, τους νεαρούς στοχαστές κατά την τριήμερη παραμονή τους στην Ολυμπία. Πληροφορίες για την Ολυμπιάδα θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.ipo2023.org.


Στην εκπομπή "Περίμετρος" της ΕΡΤ μίλησαν για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας εκ μέρους των διοργανωτών ο κ. Μιχάλης Παρούσης (Πανεπιστήμιο Πατρών), ο κ. Ανδρέας Φίλιας (Περιφέρεια Δ. Ελλάδας) και ο κ. Εμμανουήλ Πετράκης (Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία). Δείτε το βίντεο.