Μαθητές και μαθήτριες τής Στ΄ τάξης των τριών Αρσακείων Δημοτικών Σχολείων Ψυχικού, στο μάθημα τής Φυσικής, παρακολούθησαν ζωντανά, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2022, τη διαδικασία εκτόξευσης τής δοκιμαστικής αποστολής ARTEMIS I μέσα από το διαδικτυακό κανάλι τής NASA.
55 χρόνια μετά την αποστολή APOLLON (το 1969), όταν για «πρώτη φορά οι άνθρωποι πάτησαν στην επιφάνεια ενός διαφορετικού κόσμου», η NASA ετοιμάζεται να επαναλάβει αυτή την ιστορική προσσελήνωση-ορόσημο με την αποστολή ARTEMIS, στέλνοντας αυτή τη φορά στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο έγχρωμο άνδρα.
Για την ονοματοδοσία των αποστολών της η NASA επέλεξε από την ελληνική μυθολογία τα ονόματα Απόλλων και Άρτεμις, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τον ελληνικό πολιτισμό. Η επιλογή αυτή έγινε προφανώς καθώς τα δύο μυθικά αδέλφια αντιπροσωπεύουν το φως που γεννήθηκε στο νησί τής Δήλου.
Με αφορμή τον συνδυασμό Μυθολογίας και Αστρονομίας εκπαιδευτικοί των Αρσακείων Σχολείων σχεδιάζουν και ήδη εφαρμόζουν στη σχολική τάξη σχετικές δράσεις και προγράμματα, με την στήριξη τού κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλους τού Δ.Σ. τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, και τής Υπηρεσίας Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Δραστηριοτήτων τής Φ.Ε.
Έτσι, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων και των τριών Αρσακείων Δημοτικών Ψυχικού συνομίλησαν διαδικτυακά με τον καθηγητή κ. Β. Λαμπρινουδάκη και την κ. Μαργαρίτα Μεταξά, καθηγήτρια Αστρονομίας στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Λύκεια Εκάλης. Τα παιδιά ενημερώθηκαν από τους ομιλητές για τις δύο οπτικές τού θέματος, την ανθρωπιστική-οικολογική, στην οποία εμπλέκεται ο ελληνικός πολιτισμός, και την επιστημονική-αστρονομική, που αφορά στην ιστορία των αποστολών και στους στόχους που έχει θέσει η NASA για το μέλλον. Τις ομιλίες παρακολούθησαν και μαθητές των αντίστοιχων τάξεων από το δημοτικό σχολείο τής Βίβλου στη Νάξο, με το οποίο θα συνεργαστεί όλη τη χρονιά το Β΄ Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού.
Τέλος, στην Στ΄ τάξη και των τριών Αρσακείων Δημοτικών Ψυχικού, καθ’ όλη τη διάρκεια τής σχολικής χρονιάς, θα πραγματοποιηθούν στο μάθημα τής Φυσικής ομαδικά projects με παρουσιάσεις και δραστηριότητες στις ψηφιακές τάξεις e-arsakeio, κατασκευές με μεθοδολογία SHTEAM, καθώς και ξεναγήσεις από τους ίδιους τους μαθητές στο Μουσείο Τεχνολογίας τής Φ.Ε.