Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) παρουσιάζεται ένα ακόμη έκθεμα, αυτή τη φορά από το μικρό αλλά μοναδικό σχολικό "μουσείο" στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης. Στην Αίθουσα Ιστορίας και Τέχνης (όπως ονομάζεται επισήμως) ιδιαίτερη θέση κατέχει ένα αυθεντικό αντίγραφο τής οινοχόης τού Διπύλου. Οινοχόη ονομάζεται ένα πήλινο σκεύος με το οποίο οι αρχαίοι Έλληνες γέμιζαν με κρασί τα ποτήρια αυτών που συμμετείχαν σε συμπόσιο (μια κρασοκανάτα, δηλαδή). Το Δίπυλον ήταν η κύρια πύλη τού αθηναϊκού τείχους στον Κεραμεικό και αποτελούσε την κύρια είσοδο στην αρχαία Αθήνα.
Το έκθεμα είναι αντίγραφο οινοχόης αττικού εργαστηρίου από το Δίπυλο, ανήκει στη γεωμετρική εποχή και χρονολογείται στο 750-740 π.Χ. Το αυθεντικό βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Στην επιφάνεια τού αγγείου σώζεται επιγραφή, η οποία διαβάζεται από τα δεξιά προς τα αριστερά και γράφει τη φράση (σε μετάφραση*): ΟΠΟΙΟΣ ΧΟΡΕΥΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ (το έπαθλο). Εύλογη φαίνεται η άποψη ότι το αγγείο αθλοθετήθηκε για τον καλύτερο χορευτή και αργότερα έγινε κτέρισμα στον τάφο του. Πρόκειται για το αρχαιότερο δείγμα τής ελληνικής αλφαβητικής γραφής τής ιστορικής περιόδου που έχει βρεθεί έως τώρα. Γι’ αυτό έχει θεωρηθεί, συμβατικά με βάση τη χρονολόγηση τής «οινοχόης τού Διπύλου», ότι η γραπτή ελληνική γλώσσα με το «νέο αλφάβητο» αρχίζει να χρησιμοποιείται από τη δεκαετία 750-740 π.Χ.
Οι μικροί μαθητές τού Δημοτικού που επισκέπτονται την αίθουσα εντυπωσιάζονται όταν μαθαίνουν πόσο «παλιά» είναι η γραπτή ελληνική γλώσσα και σχολιάζουν πόσο «ίδια με τα σημερινά» είναι κάποια γράμματα καθώς και ότι η επιγραφή είναι «ανάποδα» γραμμένη.
«Μήπως ο κεραμοποιός ήταν αριστερόχειρας και μπερδεύτηκε;».
Επίσης σχολιάζουν ότι και τότε «οργάνωναν διαγωνισμούς χορού και έδιναν έπαθλα που τα θεωρούσαν τόσο σημαντικά, ώστε να τα βάζουν στους τάφους τους!».
Μάθετε περισσότερα για την Αίθουσα Ιστορίας και Τέχνης εδώ και εδώ.
Μάθετε περισσότερα για την Αίθουσα Ιστορίας και Τέχνης εδώ και εδώ.
*Η επιγραφή ΟΣΝΥΝΟΡΧΕΣΤΟΝΠΑΝΤΟΝΑΤΑΛΟΤΑΤΑΠΑΙΖΕΙΤΟΤΟΔΕ... μεταγράφεται: ὃς νῦν | ὀρχη|στῶν πάν|των ἀτα|λώτατα | παίζει τῶ τόδε…