Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Σεπτέμβριος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 36 1 2 3 4 5 6 7
week 37 8 9 10 11 12 13 14
week 38 15 16 17 18 19 20 21
week 39 22 23 24 25 26 27 28
week 40 29 30

Η κ. Ευγενία Βοτανοπούλου είναι μουσικός-εκπαιδευτικός των Αρσακείων Ψυχικού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα όμως είναι και πρόεδρος του MozarteumHellas, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος έχει στόχο την προώθηση του έργου του Μότσαρτ αλλά και γενικότερα της κλασικής μουσικής.

«Θέλουμε να ανοίξουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο παράθυρο στο κόσμο για την κλασική μουσική», σημειώνει.

header logoΠώς όμως προέκυψε το Mozarteum στη χώρα μας; «Αυτό ξεκίνησε ως ιδέα από την πολύ καλή σχέση που είχα με το Ίδρυμα Mοzarteum στο Salzburg της Αυστρίας (Salzburg Mozarteum Foundation)», εξηγεί η κ. Βοτανοπούλου. «Είχα ήδη παίξει σε ένα fortepiano του Μότσαρτ που υπάρχει στο μουσείο. Το ‘Iδρυμα του Mozarteum στο Salzburg είναι υπεύθυνο για δύο μουσεία: το ένα είναι το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μότσαρτ και το άλλο είναι το σπίτι όπου έζησε».

Συναυλία παίζοντας στο πιάνο του Μότσαρτ!

Στο Salzburg δόθηκε η ευκαιρία στην κ. Βοτανοπούλου να παίξει σε ένα ιστορικό όργανο, ένα fortepiano, που ανήκε στον Μότσαρτ και στο οποίο έπαιζε ο ίδιος. «Πρόκειται για ένα ιστορικό όργανο, που ούτε μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα το άγγιζα, όχι ότι θα έκανα και συναυλία με αυτό!» λέει η ίδια με ενθουσιασμό. «Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα μου, γιατί ακούστηκαν μαζί δύο μουσικά όργανα στα οποία έπαιζε ο ίδιος ο W. A. Mozart, το Mozarts fortepiano και το Costa Violin, αλλά και γιατί συνεργάστηκα με έναν εξαίρετο μουσικό από τη Φιλαρμονική της Βιέννης, τον Christoph Koncz.

votanopoulou piano
[σημείωση:
To Costa Violin ονομάστηκε έτσι από τον κατασκευαστή του Pietro Antonio dalla Costa] Αυτό το τόσο σημαντικό που ένιωσα εγώ, θέλησα να το φέρω και προς τα έξω. Ήθελα αυτή τη σχέση που έχω αποκτήσει με τους ανθρώπους που διαχειρίζονται το αρχείο εκεί, τα γράμματά του, τα πάντα, ήθελα να το κάνω γνωστό και στην Ελλάδα. Και μάλιστα σκεφτόμουν πώς θα μπορούσε να γίνει και με το σχολείο. Ήδη έχουμε συζητήσει πώς μπορούμε να κάνουμε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, γιατί και εκείνοι κάνουν αντίστοιχα τέτοια προγράμματα στην Αυστρία».

Ένα άγνωστο έργο 94 δευτερολέπτων

Η κ. Βοτανοπούλου επισημαίνει ότι η πρεσβεία της Αυστρίας αγκάλιασε αμέσως την πρωτοβουλία και τη στηρίζει σε όλα της τα βήματα. Ένα τέτοιο βήμα ήταν η παρουσίαση στο ελληνικό κοινό μέσω διαδικτύου στις αρχές του 2021 ενός ανέκδοτου έργου του Μότσαρτ, μόλις 94 δευτερολέπτων!

mozart1«Είναι ένα καινούργιο απόκτημα για το ‘Iδρυμα Mozarteum στο Salzburg», εξηγεί η κ. Βοτανοπούλου. «Στο Ίδρυμα προσπαθούν να συλλέξουν ό,τι έχει διασωθεί, ό,τι έχει να κάνει με τον Μότσαρτ. Γνωρίζαμε ότι υπήρχε αυτό το έργο, αλλά επειδή δεν είχαν αναλύσει την παρτιτούρα, δεν ήξεραν ακριβώς τι ήταν. Φαντάζονταν ότι ήταν κάποιο προσχέδιο για κάποιο μελλοντικό του έργο, αλλά αποδείχθηκε ότι είναι όντως έργο για πιάνο, απλώς είναι ένα πολύ πολύ σύντομο, γι’ αυτό και δόθηκε έμφαση στα 94 δευτερόλεπτα».

Η ανταπόκριση του κοινού να παρακολουθήσει διαδικτυακά την παρουσίαση στην Ελλάδα του άγνωστου αυτού έργου εν μέσω lock down χαρακτηρίζεται από την πρόεδρο του Mozarteum Hellas «σαν ηλιαχτίδα μέσα στο σκοτάδι, επειδή, μετά από τόσα χρόνια, το να βρεθεί ένα χειρόγραφο του Μότσαρτ και να αναλυθεί και να παιχτεί ξανά στο πιάνο ήταν κάτι που ενθουσίασε όλους τους λάτρεις της μουσικής».

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση και να ακούσετε το άγνωστο έργο του Μότσαρτ εδώ. 

Μότσαρτ για όλους

Υπάρχουν πολλοί φίλοι του Μότσαρτ στην Ελλάδα, γι’ αυτό και γίνονται πολύ συχνά αφιερώματα στον μεγάλο δημιουργό. Η κ. Βοτανοπούλου θεωρεί ότι όλοι οι μουσικοί αγαπούν τον Μότσαρτ, επειδή τον μαθαίνουν μέσα από τις σπουδές τους και η μουσική του έχει τέτοια αισιοδοξία και τέτοια φωτεινότητα, που σίγουρα είναι πολύ αγαπητός. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου π.χ. ή του δημοτικού αγαπούν πολύ τον Μότσαρτ, εντυπωσιάζονται που από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική, τους αρέσει πολύ να ακούν τη μουσική του και ενθουσιάζονται με την ιστορία και με τις υπέροχες άριες του «Μαγικού αυλού». «Ευχαριστιούνται πολύ όταν τους παίζω στο πιάνο την Alla turca και τη «Μικρή νυχτερινή μουσική», είναι μια μουσική που την αισθάνονται πολύ δική τους» σχολιάζει.

votanopoulou1

Η κ. Ευγενία Βοτανοπούλου, μουσικός-εκπαιδευτικός των Αρσακείων Ψυχικού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και πρόεδρος του Mozarteum Hellas

Μελλοντικά σχέδια και δράσεις

Το Mozarteum Hellas σχεδιάζει να συνεχίσει την πολύ καλή επικοινωνία που έχει με το Salzburg και έχει προγραμματίσει συναυλίες για το καλοκαίρι, με σκοπό να γίνει το έργο του Μότσαρτ πιο γνωστό και η κλασική μουσική περισσότερο αγαπητή από όλο τον κόσμο. Δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστρίας και του Mozarteum Hellas στις 15 Ιουλίου 2021 στο Φεστιβάλ του Ναυπλίου και στις 19 Ιουλίου 2021 στο Φεστιβάλ Πηλίου στη Ζαγορά, στο πλαίσιο του Austrian Greek Music Summer.

«Στις εκδηλώσεις αυτές θα έχω την τιμή να παίξω με την Dr Anja Morgenstern έργα για βιολί και πιάνο του W.A.Mozart” λέει η κ. Βοτανοπούλου. H Anja Morgenstern είναι μουσικολόγος, υπεύθυνη ερευνών στην ψηφιακή έκδοση των γραμμάτων και εγγράφων της οικογένειας Mozart -του Ίδρυματος Mοzarteum στο Salzburg - και βιολονίστα, εξάρχουσα στην Mozarteum University Orchestra of Salzburg. «Με την Anja είχα συνεργαστεί και πριν από δύο χρόνια, όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποκλειστικά για τα μέλη του Mozarteum Hellas, παρουσιάζοντας το Costa Violin, το βιολί του Μότσαρτ», προσθέτει. Υπό σκέψιν, επίσης, είναι η διοργάνωση από το Mozarteum Hellas διαγωνισμών, διότι υπάρχει η επιθυμία να αναδειχθούν νέα ταλέντα, όπως επίσης και να τονωθεί η δραστηριότητα στον χώρο της κλασικής μουσικής.

 morgestern

Η κ. Anja Morgenstern με το Costa Violin - copyright © Wolfgang Lienbacher


Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το
Mozarteum Hellas, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του εδώ http://www.mozarteum.gr/ .

votanopoulou et al

Η κ. Gabriele Ramsauer, διευθύντρια των μουσείων Μότσαρτ / Ίδρυμα Mozarteum στο Salzburg (αριστερά), η κ. Ευγενία Βοτανοπούλου (κέντρο), και ο Δρ. Tobias Debuch Διευθύνων Σύμβουλος, Ίδρυμα Mozarteum στο Salzburg (δεξιά).