Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

Με ένα οικολογικό σχέδιο η ομάδα τού Αρσακείου Λυκείου Ιωαννίνων κέρδισε το Β΄ βραβείο στην τελική φάση τού Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας. Η ομάδα συμμετείχε με το επιχειρηματικό σχέδιο «Eco-charge» για τη φόρτιση κινητών συσκευών σε δημόσιους χώρους. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο τού ευρωπαϊκού έργου Young Entrepreneurs Startup School – YESS, που υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Επιχειρηματικών Οικονομικών και Αποφάσεων τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

001

Η «Eco charge» είναι μια ιδέα που απευθύνεται σε κατόχους φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως το κινητό τηλέφωνο και ο φορητός υπολογιστής, προτείνοντας τρόπους για τη δωρεάν φόρτισή τους. Η φόρτιση θα γίνεται μέσω ηλιακών καθισμάτων (συγκεκριμένα προτείνονται παγκάκια με προσαρμοσμένα ηλιακά συστήματα), τα οποία έχουν ενσωματωμένους δυνατούς φορτιστές και θα είναι τοποθετημένα σε δημόσια κεντρικά σημεία τής πόλης. Επίσης, ο χρήστης, καθώς φορτίζει τη συσκευή του, θα έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με ασύρματο δίκτυο internet. Βασικός σκοπός τής ιδέας είναι η ενίσχυση τής περιβαλλοντικής συνείδησης με την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς γίνεται χρήση ανανεώσιμων πόρων όπως είναι η ηλιακή ενέργεια.

Στη διαγωνιστική διαδικασία τής τελικής φάσης, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από το Εργαστήριο Επιχειρηματικών Οικονομικών και Αποφάσεων τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021, συμμετείχαν 20 ομάδες μαθητών γυμνασίου και λυκείου, οι οποίες με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους ανέπτυξαν μια επιχειρηματική ιδέα και συνέταξαν ένα επιχειρηματικό σχέδιο.

Η ομάδα «Eco charge» συγκροτήθηκε από τους μαθητές τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Ιωαννίνων: Γιώργο Πατεράκη, Σωτήρη Ρίζο, Ελένη Τζίμα, Δημήτρη Τόλη και Άλκη Χριστοδουλίδη, οι οποίοι ανέπτυξαν και σχεδίασαν την ιδέα τους με την καθοδήγηση τής εκπαιδευτικού κ. Μαρίας Γεωργούλα, οικονομολόγου.

Τα επιχειρηματικά σχέδια καθώς και η παρουσίασή τους από τους μαθητές αξιολογήθηκαν από την κριτική επιτροπή με βάση την καινοτομία, την πληρότητα και τη δυνατότητα υλοποίησής τους. Μέλη τής κριτικής επιτροπής ήταν οι (αλφαβητικά): Ι. Γεωργόπουλος (συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Οικονομολόγων), Γ. Γκωλέτσης (αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων , επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ΥΕSS), I. Δασκαλόπουλος (διευθυντής Επιμελητηρίου Ιωαννίνων), Ά. Μαυρομμάτης (επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών), Δ. Παναγιώτου (αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σκοπός τού διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη επιχειρηματικής κουλτούρας στους νέους, αφού η επιχειρηματικότητα μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη, να ενισχύσει σημαντικά την απασχόληση και να τονώσει την παραγωγή και αξιοποίηση των νέων γνώσεων.

002