Σκοπός τής συνάντησης ήταν να ενημερωθούν οι αρμόδιοι φορείς τού Υπουργείου Παιδείας και τα δημόσια σχολεία τού Δήμου Διονύσου για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να κινητοποιηθούν ώστε να συμβάλουν, με την ενεργό συμμετοχή τους, στην υλοποίησή του.
Παρόντες ήταν εκπρόσωποι από τους τέσσερεις συνεργαζόμενους φορείς: τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, τη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τής Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού τού Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., τον Δήμο Διονύσου και το ΔΙΑΖΩΜΑ (εθελοντική κίνηση πολιτών για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων). Ανάμεσα στο ακροατήριο ήταν Διευθυντές Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι και Υπεύθυνοι των Πολιτιστικών Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, εκπρόσωποι των Δημοτικών και των Γυμνασίων Σχολείων τού Δήμου Διονύσου, μαθητές και καθηγητές των Αρσακείων-Τοσιτσείων Λυκείων Εκάλης, που έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα σχετικά με την ανάδειξη και την προστασία τής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και οι σχολικές ομάδες των Αρσακείων-Τοσιτσείων Γυμνασίων Εκάλης που πρόκειται να πραγματοποιήσουν ποικίλες πολιτιστικές δράσεις στο πλαίσιο τού προγράμματος για το ιερό και το θέατρο τού Διονύσου στην Ικαρία Αττικής.
Την έναρξη τής εκδήλωσης έκανε ο κ. Παναγιώτης Κοντός, καθηγητής Γλωσσολογίας και επί σειρά ετών Γενικός Γραμματέας τού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος τού Διοικητικού Συμβουλίου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και τού Διαζώματος, ο οποίος καλωσόρισε το ακροατήριο και παρουσίασε τους ομιλητές. Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος τού Διονύσου κ. Γιάννης Καλαφατέλης, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει τις δραστηριότητες τού Διαζώματος και την υλοποίηση τού συγκεκριμένου προγράμματος. Ακολούθησε η παρουσίαση τής κ. Αθηνάς Χατζηδημητρίου, επιμελήτριας Αρχαιοτήτων στη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που αφορούσε στα αρχαιολογικά ευρήματα στο ιερό τού Διονύσου και στη διαχείρισή του μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν η ομιλία τού καθηγητή κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, Γενικού Γραμματέα τού Διαζώματος και μέλους τού Διοικητικού Συμβουλίου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ο οποίος διηγήθηκε με γλαφυρότητα τον μύθο τού Ικάριου και επισήμανε τη σχέση του με τη λατρεία τού Διονύσου στην Ικαρία Αττικής και τη γέννηση τού θεάτρου (πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ομιλία τού κ. Λαμπρινουδάκη). Ο Αντιπρόεδρος τού Διαζώματος, καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης προέβαλε στο κοινό τη σημασία τού θεσμού τής χορηγίας διαχρονικά (πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ομιλία τού κ. Θέμελη). Ο Πρόεδρος τού Διαζώματος και τ. Υπουργός κ. Σταύρος Μπένος αναφέρθηκε στον σκοπό και το έργο τής εθελοντικής κίνησης πολιτών, τονίζοντας ότι έχει συμβάλει στην ανάδειξη περισσότερων από σαράντα αρχαίων θεάτρων, και υπογράμμισε την αξία τής συνεργασίας τού Διαζώματος με μαθητικές κοινότητες από όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια, η κ. Λυδία Κονιόρδου, γνωστή ηθοποιός και Αρσακειάδα, που έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα για το θέατρο, συζήτησε αυθόρμητα με τους μαθητές και τους καθοδήγησε με άμεσο και ελκυστικό τρόπο να κατανοήσουν τον σημαντικό ρόλο τού θεάτρου τόσο στις αρχαίες όσο και στις σύγχρονες κοινωνίες. Τέλος, η μαθήτρια Λυκείου τής Βαρβακείου Σχολής Νίκη Γεωργακοπούλου κινητοποίησε το μαθητικό κοινό παρουσιάζοντας τις δράσεις για το αρχαίο θέατρο που υλοποίησε με τους συμμαθητές της όταν ήταν στο Γυμνάσιο και τις θετικές εμπειρίες που αποκόμισε από τη συνεργασία με το Διάζωμα.
Για την οργάνωση και τη φιλοξενία τής εκδήλωσης στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία συνέβαλαν ο Διευθυντής τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης κ. Ηλίας Γρατσίας, ο θεολόγος κ. Λάσκαρις Ιατρόπουλος και οι Υπεύθυνες τής Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων κ. Καλλιόπη Λαμπρινουδάκη και Μαριλένα Καραμπατέα.
Διαβάστε εδώ το άρθρο τού Γιώργου Φράγκου στο Αττικό Βήμα σχετικά με την εκδήλωση.
https://arsakeio.gr/gr/epilogi-thematon/40265-synantisi-gia-to-theatro-sto-iero-tou-dionysou-ston-dhmo-dionysou-attikis#sigProId9fb1398c8c