Τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Ήπειρο πραγματοποίησαν οι μαθητές/-τριες τής Γ΄ τάξεως τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, από την Τετάρτη 9 έως την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025.
Την Τετάρτη 9 Απριλίου τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στον χώρο τού Σχολείου και στις 7:00 αναχώρησαν με πούλμαν για το Μεσολόγγι. Κατά την παραμονή τους εκεί αρχικά περιηγήθηκαν στον Κήπο των Ηρώων. Πρόκειται για μία έκταση σχεδόν δεκατεσσάρων στρεμμάτων στην οποία αγωνίστηκαν και θάφτηκαν οι μαχητές τής φρουράς τής ιερής πόλης τού Μεσολογγίου κατά τη διάρκεια τού αγώνα τού 1821 για ανεξαρτησία. Σήμερα στον Κήπο των Ηρώων βρίσκονται περίπου 70 μνημεία Ελλήνων και Φιλελλήνων, καθώς και σταυροί, προτομές και ανδριάντες πεσόντων υπέρ τής ανεξαρτησίας τού Μεσολογγίου.
Στη συνέχεια μια πρωτότυπη εμπειρία για τα παιδιά ήταν η επίσκεψη στο, μοναδικό στην Ελλάδα, Μουσείο Άλατος, το οποίο βρίσκεται δίπλα στις αλυκές Τουρλίδας και περιλαμβάνει έξι διαφορετικές θεματικές αίθουσες. Οι μαθητές/-τριες και οι συνοδοί τους, αφού γευμάτισαν σε εστιατόριο στο λιμάνι τού Μεσολογγίου, αναχώρησαν για την Πρέβεζα. Με την άφιξή τους στην πόλη μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο, όπου τακτοποιήθηκαν στα δωμάτιά τους και δείπνησαν. Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με έναν μικρό περίπατο στην πόλη.
Το πρωί τής δεύτερης ημέρας τα παιδιά αναχώρησαν από το ξενοδοχείο για την πόλη των Ιωαννίνων. Κατά τη διαδρομή επισκέφθηκαν το αρχαίο θέατρο τής Νικόπολης, μνημείο που χαρακτηρίζεται από τον ιδιότυπο συγκερασμό στοιχείων τής ελληνικής και ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο τής πόλης το πιο πρόσφατο Αρσάκειο, το Αρσάκειο Ιωαννίνων, που προστέθηκε στη μεγάλη εκπαιδευτική οικογένεια των Αρσακείων το 2009.
Κατά την άφιξή τους στην πόλη των Ιωαννίνων αρχικά ξεναγήθηκαν στο Κάστρο, όπου είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο βιώνοντας το παρελθόν τής πόλης, όπως αυτό αποτυπώνεται στα κτήρια και τις γειτονιές τής γιαννιώτικης Καστροπολιτείας. Στη συνέχεια μετέβησαν με καραβάκι και ξεναγήθηκαν στο νησάκι των Ιωαννίνων στο κέντρο τής λίμνης Παμβώτιδας, ένα μικρό αλλά ιστορικό νησί με έκταση 200 στρεμμάτων. Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να θαυμάσουν τα γραφικά σοκάκια και τα παραδοσιακά σπίτια, καθώς και να ξεναγηθούν στο Μουσείο τού Αλή Πασά. Οι μαθητές/-τριες και οι συνοδοί τους, αφού γευμάτισαν στην πόλη των Ιωαννίνων, αναχώρησαν για την Πρέβεζα, όπου και διανυκτέρευσαν.
Την Παρασκευή 11 Απριλίου τα παιδιά, αφού πήραν πρωινό στο ξενοδοχείο, επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πανίδα και την χλωρίδα τού Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα κλιματικής κρίσης. Δέκα χιλιόμετρα από την Πρέβεζα επισκέφθηκαν ένα μέρος τού πάρκου, τη λιμνοθάλασσα Τσοπέλη , έναν μοναδικό υδροβιότοπο, ένα θαύμα τής φύσης στον Αμβρακικό, και, με τηλεσκόπιο, παρατήρησαν φλαμίνγκο, αργυροπελεκάνους κ.ά.
Στη συνέχεια αναχώρησαν για την Άρτα. Κατά την άφιξή τους εκεί περιηγήθηκαν στην πόλη και επισκέφθηκαν την Παναγία την Παρηγορίτισσα, το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Άρτας, αριστούργημα τής βυζαντινής αρχιτεκτονικής, που εντυπωσιάζει με τον γλυπτό πλούσιο διάκοσμο, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες του.
Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκαν τα παιδιά και από το πέτρινο γεφύρι τής Άρτας τού 17ου αι., το πιο ξακουστό στην Ελλάδα, λόγω και τού ομώνυμου δημοτικού τραγουδιού. Μετά την περιήγησή τους στα μνημεία τής Άρτας οι μαθητές/-τριες αναχώρησαν για τη Ναύπακτο. Στην όμορφη αυτή πόλη, αφού γευμάτισαν, έκαναν βόλτα στο οχυρωμένο λιμάνι με τη μεγάλη ιστορία, είδαν το άγαλμα τού Ανεμογιάννη και απόλαυσαν τη μαγευτική θέα. Έτσι, έχοντας αποκομίσει σημαντικές και όμορφες εμπειρίες, τα παιδιά αργά το απόγευμα αναχώρησαν για την Αθήνα και επέστρεψαν στο Σχολείο τους, όπου τους παρέλαβαν οι γονείς τους, .
Τους μαθητές/-τριες συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Ιωάννης Βολάνης, Υποδιευθυντής, Καλλιόπη Αυγουστίνου, Παναγιώτης Σκορδάς, Δημήτριος Ανδρέου και Σταυρούλα Ντέμου.
https://arsakeio.gr/gr/ekali/ekali-junior-high-b/ta-nea-mas/events-activities/55454-triimeri-ekpaideftiki-ekdromi-tis-g-taksis-stin-ipeiro#sigProId052095a7a2