Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο τού εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ121-SCH, με κωδικό 2023-1-EL01-KA121-SCH-000132601 και τίτλο "Young Change Makers", από 1η Απριλίου έως και 5 Απριλίου 2024, στο Σχολείο Colegiul National Pedagogic "Constantin Bratescu" το οποίο βρίσκεται στην πόλη Κωνστάντζατο μεγαλύτερο λιμάνι τής Ρουμανίας, στην όχθη τής Μαύρης θάλασσας.

Συμμετείχαν 16 μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης και οι εκπαιδευτικοί κ. Γκαρμπολά ΑΘηνά, καθηγήτρια Αγγλικών, Ξυραφά Αθηνά, καθηγήτρια Αγγλικών, και Αρχοντία Σαββιδάκη, καθηγήτρια Πληροφορικής. Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών οι καθηγήτριες και οι μαθητές/-τριες από τα συνεργαζόμενα σχολεία έλαβαν μέρος σε μια σειρά δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στα Αγγλικά.

Τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2024 οι μαθητές επισκέφθηκαν το Εθνικό Μουσείο Χωριού "Dimitrie Gusti" στο Βουκουρέστι, το οποίο είναι ένα μοναδικό υπαίθριο μουσείο πιστής αναπαράστασης ενός τυπικού ρουμάνικου χωριού, που δημιουργήθηκε το 1936 και περιλαμβάνει περισσότερα από 300 ξύλινα σπίτια, ανεμόμυλους, εκκλησίες και άλλες κατασκευές αντιπροσωπευτικές τής υπαίθρου τής Ρουμανίας. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι το μεγαλύτερο τού είδους του στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια οι μαθητές έκαναν έναν ευχάριστο περίπατο στο μεγαλύτερο πάρκο τού Βουκουρεστίου, το "Herastrau Park", και κατέληξαν στην επιβλητική Αψίδα τού Θριάμβου στη νότια πλευρά τού καταπράσινου πάρκου. Η Αψίδα τού Θριάμβου είναι εμπνευσμένη από αυτή τού Παρισιού και αφιερωμένη στους Ρουμάνους στρατιώτες που πολέμησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολούθησε ξενάγηση από τους Ρουμάνους μαθητές στην παλαιά ιστορική πόλη τού Βουκουρεστίου και περιήγηση στα κορυφαία αξιοθέατα τής πόλης, όπως στο Ρουμανικό Αθήναιο, που λειτουργεί ως αίθουσα συναυλιών και είναι η έδρα τής Φιλαρμονικής “George Enescu”, στον Ορθόδοξο Ναό Σταυρουπόλεως, στο βιβλιοπωλείο "Cărturești Carusel", ένα από τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο, στη γραφική στοά τού 19ου αιώνα "Pasajul Macca - Villacrosse" και σε πολλά άλλα.

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 οι Ρουμάνοι μαθητές ξενάγησαν τους Έλληνες μαθητές στην πόλη τους, την Κωνστάντζα. Κατά τη διάρκεια τής περιήγησης στην υπέροχη αυτή πόλη, οι μαθητές θαύμασαν τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά, τον ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, το μεγάλο τζαμί Μαχμούντιγιε, τον Γενοβέζικο Φάρο, το πιστό αντίγραφο τού αγάλματος τής Λύκαινας τής Ρώμης και το εντυπωσιακό Αρτ Νουβό κτήριο τού καζίνου στις όχθες τής Μαύρη θάλασσας.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το ρουμάνικο σχολείο Colegiul National Pedagogic “Constantin Bratescu”, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη τού προγράμματος από τη διευθύντρια τού ρουμάνικου σχολείου, και ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους τού σχολείου. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τού ρουμάνικου σχολείου μάς υποδέχθηκαν πολύ θερμά. Κατόπιν πήγαμε στο γυμναστήριο τού σχολείου, όπου οι Ρουμάνοι μαθητές μάς παρουσίασαν παραδοσιακούς Ρουμάνικους χορούς. Ακολούθησε κέρασμα στον προθάλαμο τού σχολείου με ρουμάνικα παραδοσιακά εδέσματα. Στη συνέχεια, τόσο οι μαθητές από τη Ρουμανία όσο και οι μαθητές από την Ελλάδα, έκαναν παρουσιάσεις σχετικά με την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό των δύο χωρών. Τέλος, οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με τη λαϊκή παραδοση τής Ρουμανίας, καθώς επιδόθηκαν σε μια όμορφη κατασκευή. Έφτιαξαν διακοσμητικά μπουκάλια με σπόρους, που σύμφωνα με την τοπική παράδοση συμβολίζουν την αφθονία και προσφέρονται ως δώρα.

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 οι μαθητές επισκέφθηκαν την πανέμορφη παραδουνάβια πόλη "Tulcea" τής Ρουμανίας. Μοναδική εμπειρία για όλους τους μαθητές ήταν η κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο στον Δούναβη και τα κανάλια του, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν πολλά είδη πουλιών, ψαριών και σπάνιων φυτών. Στη συνέχεια όλοι οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Βιοποικιλότητας τού Δέλτα τού Δούναβη και ενημερώθηκαν για την σημασία τής βιοποικιλότητας και τη διατήρηση τού οικοσυστήματος τής περιοχής.

Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 το πρωί πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην αρχαία ελληνική αποικία, την πόλη Histria, όπου έχουν ανευρεθεί ερείπια ναών τού Διός, τού Απόλλωνος, τού Ποσειδώνος, τού Ερμή, τής Δήμητρας και άλλων αρχαίων ελληνικών θεοτήτων. Στο τέλος τής επίσκεψης, οι μαθητές καθάρισαν τον αρχαιολογικό χώρο από σκουπίδια, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των μαθητών στην προστασία και διατήρηση τής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στη συνέχεια τής ημέρας, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας τής Κωνστάντζας και ενημερώθηκαν για την αρχαία κληρονομιά τής πόλης που έχει ελληνικές και ρωμαϊκές καταβολές. Τέλος, οι μαθητές συμμετείχαν σε μια ακόμα περιβαλλοντική δράση ευαισθητοποίησης, καθαρίζοντας μια παραλία στην πόλη τής Κωνστάντζας. Σημαντικοί στόχοι που επιτυγχάνονται μέσα από αυτή τη δράση είναι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, η προώθηση τού εθελοντισμού, η ενημέρωση για την προστασία τής φύσης και η συνεργασία. Στο τέλος της ημέρας ανταλλάξαμε δώρα φιλοξενίας και μας χορηγήθηκαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής. 

Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2024 οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο παλάτι τού Κοινοβουλίου, που παλαιότερα λεγόταν το «παλάτι του λαού» και είναι το μεγαλύτερο κρατικό κτήριο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο κτήριο Κοινοβουλίου στον κόσμο, μετά το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον. Το ταξίδι μας τελείωσε με περιήγηση στους γραφικούς δρόμους τής παλιάς πόλης, όπου αναδύεται το παρελθόν μιας όμορφης μεσαιωνικής πόλης γεμάτης θαυμάσια κτήρια και εντυπωσιακά μνημεία.

Μία ακόμη πολύ όμορφη εκπαιδευτική και πολιτιστική εμπειρία, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο τού προγράμματος Erasmus+! Tα προγράμματα Erasmus+, με τη συγχρηματοδότηση τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπό την αιγίδα τού ΙΚΥ, είναι απαράμιλλης αξίας προσφορά στην εκπαιδευτική κοινότητα τής Ευρώπης.

Για να δείτε λεπτομέρειες πατήστε εδώ και για την ιστοσελίδα τού έργου εδώ