Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Οι μαθητές τής ομάδας e Twinning - Erasmus+ τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, αφού ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στη Ρουμανία, υποδέχθηκαν και φιλοξένησαν στην Ελλάδα τους συνεργάτες μαθητές και εκπαιδευτικούς τού σχολείου Colegiul National Pedagogic, Constantin Bratescu από την Κωνστάντζα τής Ρουμανίας, από την Κυριακή 21 Απριλίου μέχρι και την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024. Η κινητικότητα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού ευρωπαϊκού προγράμματος e Twinning με τίτλο “Young Change Makers”. Το θέμα τού έργου, στο οποίο συνεργάστηκαν οι ομάδες των δύο σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια τής χρονιάς, σχετιζόταν με τους 17 στόχους τής Βιώσιμης Ανάπτυξης τού OHE.

Οι Ρουμάνοι συνεργάτες κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα πραγματοποίησαν μαζί με τους μαθητές τού Σχολείου μας ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα γνώρισαν τη ζεστή φιλοξενία και τον πολιτισμό μας.

Κατά την πρώτη ημέρα τής φιλοξενίας οι μαθητές τού Αρσακείου υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά τους μαθητές και τους καθηγητές από τη Ρουμανία και μαζί ξεναγήθηκαν, στα Αγγλικά, στον βράχο τής Ακρόπολης και στο νέο Μουσείο τής Ακρόπολης. Οι μαθητές σε τέσσερεις μικτές ομάδες συμπλήρωσαν συνεργατικά φυλλάδια δραστηριοτήτων για την Ακρόπολη και στο τέλος, για την εμπέδωση τής γνώσης αλλά και για διασκέδαση, έπαιξαν ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, με θέμα την Ακρόπολη και την αρχαία Ελλάδα.

Στη συνέχεια οι μαθητές περιηγήθηκαν στα γραφικά στενά τής Πλάκας και γευμάτισαν σε παραδοσιακή ταβέρνα στο Μοναστηράκι, όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πιάτα παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Τέλος, οι μαθητές του Αρσακείου ξενάγησαν τους μαθητές από τη Ρουμανία στον χώρο τής Αρχαίας Αγοράς, χρησιμοποιώντας την ακουστική ξενάγηση (audio guide) που εκπόνησαν οι ίδιοι, αφού πρώτα συνέλεξαν πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο από το διαδίκτυο, τις οποίες επεξεργάστηκαν και ηχογράφησαν.

Τη δεύτερη μέρα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές από τη Ρουμανία επισκέφθηκαν το Σχολείο μας, όπου, μετά το καλωσόρισμα από τη Διεύθυνση τού Σχολείου και των συντελεστών τού προγράμματος, πραγματοποιήθηκε σύντομη ξενάγηση των επισκεπτών στους χώρους τού Σχολείου με ξεναγούς τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν ομιλία, στα Αγγλικά, από τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος τού Δ.Σ. τής Φ.Ε. κ. Βασίλειο Λαμπρινουδάκη. Ο καθηγητής επεσήμανε στους Έλληνες και Ρουμάνους μαθητές πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να μαθαίνουν οι νεότεροι και να προβάλλουν την πολιτιστική τους κληρονομιά, ώστε να την κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές, αφού το παρόν και το μέλλον κάθε πολιτισμού θεμελιώνεται στο παρελθόν. Ακολούθως, οι μαθητές συμμετείχαν σε δειγματική ανασκαφή στο Αρχαιολογικό Πάρκο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης. Τέλος, οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κάλεσαν τους μαθητές από τη Ρουμανία να χορέψουν μαζί τους, δείχνοντάς τους τα βήματα στο Γυμναστήριο τού Σχολείου. Μετά τους χορούς προσφέρθηκαν χειροποίητα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα σε μεσημεριανό γεύμα στο Σχολείο.

Την τρίτη ημέρα οργανώθηκε εκδρομή με προορισμούς τις Μυκήνες, ένα από τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς τής UNESCO, και το Ναύπλιο, πρώτη πρωτεύουσα τού νεοελληνικού κράτους. Οι μαθητές τού Σχολείου μας ξενάγησαν τους μαθητές από τη Ρουμανία στην Ακρόπολη και το Αρχαιολογικό Μουσείο των Μυκηνών. Στη συνέχεια, οι μαθητές, σε 4 μικτές ομάδες, συμμετείχαν σε κυνήγι ιστορικού θησαυρού αναζητώντας στοιχεία μέσα στην παλαιά πόλη τού Ναυπλίου.

Την τέταρτη ημέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν δραστηριότητες μάθησης (Learning activities) στο Σχολείο. Συζήτησαν για την προστασία και την ανάδειξη των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και έπαιξαν ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών με θέμα τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, για ανατροφοδότηση γνώσεων.

Επίσης, τα παιδιά, αφού παρακολούθησαν παρουσίαση για τη σημασία τής κυκλικής οικονομίας και τής βιώσιμης ανάπτυξης, μετέτρεψαν μια παλιά μπλούζα σε μια ανακυκλωμένη τσάντα για ψώνια, στον χώρο τής βιβλιοθήκης τού Σχολείου μας. Στη συνέχεια συζήτησαν σε ομάδες, προβληματίστηκαν για τους κινδύνους πού απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά μας και αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τους τρόπους διαφύλαξής της, στη βιβλιοθήκη τού Σχολείου. Τελευταία δραστηριότητα τής ημέρας ήταν ένα κυνήγι θησαυρού με QR codes για τους 17 στόχους τής Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο δάσος τού Σχολείου μας. Η μέρα έκλεισε με εκδήλωση για την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής και δώρων φιλοξενίας.

Οι φιλοξενούμενοι ευχαρίστησαν τη σχολική κοινότητα τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης για την ένθερμη υποδοχή, τη φιλοξενία, τις επιτυχημένες δραστηριότητες που διοργάνωσε και για την άψογη συνεργασία στο πρόγραμμα e Twinning. Η συγκίνηση των μαθητών και καθηγητών την ώρα τού αποχαιρετισμού αποδεικνύουν την επιτυχία τού προγράμματος. Η φιλοξενία και η ζεστασιά των Ελλήνων εντυπωσίασε τους Ρουμάνους συνεργάτες, αλλά και οι Έλληνες εκπαιδευτικοί και μαθητές χάρηκαν όλη τη διαδικασία τής φιλοξενίας που προσέφεραν στους καινούργιους Ευρωπαίους φίλους τους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε εδώ. Για να δείτε  την ιστοσελίδα τού έργου  πατήστε εδώ