Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων, την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές των τμημάτων Β΄1 και Β΄2 τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας και το Xplore Oceans.

Συγκεκριμένα οι μαθητές/μαθήτριες ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση τού Ολυμπιακού Μουσείου, μια πλούσια έκθεση φυσικών, ψηφιακών και διαδραστικών εκθεμάτων, η οποία εξιστορεί την πορεία τού Ολυμπιακού Κινήματος από την αρχαιότητα μέχρι τις σύγχρονες λαμπρές διοργανώσεις.

Στην αρχή πραγματοποιείται μια αφηγηματική προσέγγιση που διατρέχει τον χρόνο και τους Μύθους, την Ιστορία και τα γεγονότα. Εκεί ξεχωρίζουν τρεις βασικοί ελληνοκεντρικοί σταθμοί: η Γέννηση των αγώνων (Αρχαία Ολυμπία), η Αναβίωση (Αθήνα 1896) και η Επιστροφή τους στην Ελλάδα (Αθήνα 2004). Παρεμβάλλεται η "Μεσολυμπιάδα" τού 1906, επίσης, στην Αθήνα, που είχε και αυτή τη σημασία της στην εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια φόρος τιμής αποδίδεται στις αρχές και στις αξίες, στη δομή και στους σκοπούς τού Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, στους οργανισμούς και στα ιδρύματα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και φυσικά, στους οραματιστές που τους έδωσαν πάλι ζωή.

Στην έκθεση προβάλλεται το ιδανικό τής παγκόσμιας ειρήνης, το μέτρο τής εκεχειρίας ως ενός πολιτισμικού προτάγματος για το οποίο αξίζει να αγωνιστούμε, τα αθλήματα και οι αθλητές, οι Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες και τέλος, ο Αγώνας, μια καθολική έννοια, όχι μόνο για τους στίβους των σταδίων αλλά και γαι την παλαίστρα τού καθημερινού βίου...

Στη συνέχεια οι μαθητές/μαθήτριες επισκέφθηκαν το XPLORE Oceans, το πρώτο ενυδρείο τής Αθήνας, το οποίο προσφέρει μια μοναδική γεύση από τον απέραντο κόσμο τού βυθού... Σε μια έκταση πάνω από 500m2 τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν 140 περίπου διαφορετικά είδη θαλάσσιων ζώων μέσα από τις 20 δεξαμενές τού ενυδρείου. Η κάθε δεξαμενή συνδυάζει διαφορετικούς βιότοπους με συνθήκες απόλυτα προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε υδρόβιου οργανισμού. Στόχος τού προγράμματος είναι οι μαθητές/μαθήτριες να εξοικειωθούν με τον υποθαλάσσιο κόσμο, ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να προφυλάξουν τους ωκεανούς και τη ζωή σε αυτούς για τις επόμενες γενιές.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες κ. Γ. Καλαντζή,  Α. Γεωργακοπούλου και Η. Νικολακοπούλου.