Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την εφετινή σχολική χρονιά 2017-2018, οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης συμμετείχαν σε 2 έργα τού ευρωπαϊκού προγράμματος e-Twinning.
Στo πρώτο, με τίτλο «How to survive on a deserted island», συμμετείχαν μαθητές από τη Γαλλία, την Ουκρανία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Στόχος τού συγκεκριμένου έργου ήταν οι μαθητές, αφού διαβάσουν το μυθιστόρημα "Robinson Crusoe", να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής και επιβίωσης συμμετέχοντας σε διαφορετικές δραστηριότητες τού έργου. Τα παιδιά χρησιμοποιούν το μυθιστόρημα ως ένα εγχειρίδιο για να επιβιώσουν: να οικοδομήσουν ένα καταφύγιο, να βρουν τρόφιμα κ.λπ. Μαθαίνουν να ζουν σε μια νέα πολυεθνική κοινότητα, να σέβονται διαφορετικούς πολιτισμούς και να βοηθούν ο ένας τον άλλον.
Το δεύτερο έργο έχει τίτλο «Look before you Leap (Still water run deep)» και σε αυτό συμμετείχαν μαθητές από την Ιταλία, τη Σερβία και την Ελλάδα. Τα παιδιά ασχολήθηκαν με ποικίλες δραστηριότητες προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με το πώς να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Σκοπός τού έργου ήταν να προτρέψει τους μαθητές να συνεργαστούν με μαθητές άλλων ευρωπαϊκών σχολείων και επομένως να έχουν σφαιρική άποψη για τα eSafety θέματα, να μάθουν να συνεργάζονται με σεβασμό και να μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται στο ψηφιακό περιβάλλον, ανταλλάσσοντας γνώσεις που έχουν αποκτήσει (μέσω μηνυμάτων, εκπαιδευτικών βίντεο, αφισών). Το έργο είχε απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου, όπου όλοι θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία δημιουργικά, υπεύθυνα, με σεβασμό και με κριτική σκέψη.
Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία και στα δύο έργα, ανυπομονώντας για μια νέα συνεργασία την επόμενη χρονιά.