Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,
Αναφορικά με τη φοίτηση των μαθητών (όριο και χαρακτηρισμός απουσιών, δικαιολόγηση απουσιών κ.ά) σύμφωνα με το ΦΕΚ υπ. αρθμ. 102791/ΓΔ4/10-9-2024 σάς ενημερώνουμε για τα εξής σημαντικά:
1. Η φοίτηση χαρακτηρίζεται επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
2. Οι απουσίες αριθμούνται ανά μία για κάθε διδακτική ώρα και χαρακτηρίζονται ως δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.
3. Λόγω του διευρυμένου ωρολογίου προγράμματος που ισχύει στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία τα αριθμητικά όρια απουσιών για την Α΄ και Β ΄ Γυμνασίου διαμορφώνονται ως εξής: το ανώτατο επιτρεπτό όριο απουσιών είναι 138 απουσίες, οι οποίες κατανέμονται σε 61 αδικαιολόγητες και 77 δικαιολογημένες. Για την Γ ΄ Γυμνασίου διαμορφώνονται ως εξής : το ανώτατο επιτρεπτό όριο απουσιών είναι 134 απουσίες, οι οποίες κατανέμονται σε 59 αδικαιολόγητες και 75 δικαιολογημένες.
4. Αδικαιολόγητες απουσίες περιγράφονται αναλυτικά στα άρθρα 20, 26, 28. Ενδεικτικά, αδικαιολόγητες θεωρούνται: η απουσία μαθητή από πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις του σχολείου, καθυστερημένη προσέλευση στο μάθημα, μεμονωμένες ή συνεχείς απουσίες όταν πραγματοποιούνται χωρίς την άδεια του Διευθυντή ή του Σχολείου σε ώρες του ημερήσιου προγράμματος λειτουργίας του Σχολείου, όσες προκύπτουν ως συνέπεια επιβολής παιδαγωγικών μέτρων π.χ. ωριαία αποβολή κ.ά.
5. Αναφέρονται αναλυτικά (αρθρ. 21) επίσης απουσίες που καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό φοίτησης των μαθητών, όπως απουσίες που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, απεργία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, νοσηλεία σε νοσοκομείο. Σε κάθε τέτοια περίπτωση οι γονείς οφείλουν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
6. Δικαιολόγηση απουσιών γίνεται με τους εξής τρόπους:
α) μπορούν οι γονείς να δικαιολογήσουν τις απουσίες μέχρι 5 (πέντε) ημέρες συνολικά για όλο το διδακτικό έτος και όχι παραπάνω από δύο συνεχόμενες μέρες λόγω ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων με υπεύθυνη δήλωση σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) εργάσιμων ημερών μετά την επάνοδο του μαθητή στο Σχολείο.
β) για απουσίες για λόγους υγείας από το Σχολείο περισσότερο από δύο (2) ημέρες, οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να αποστείλουν ηλεκτρονικά το αργότερο μέχρι και τη δέκατη (10η) εργάσιμη ημέρα από την επιστροφή του μαθητή στο Σχολείο βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή οποιουδήποτε ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Η βεβαίωση αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως δικαιολογητικό για τις αντίστοιχες απουσίες. Κάθε βεβαίωση υποβάλλεται μαζί με αίτηση και καταχωρίζεται στο πρωτόκολλο απαραιτήτως.
7. Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών/τριών ευθύνονται εξ ολοκλήρου οι γονείς/ κηδεμόνες τους, καθώς και εκείνος/η που ασκεί την επιμέλειά τους.
8. Ο/Η υπεύθυνος/η καθηγητής/τρια κάθε τμήματος, αφού ενημερώσει τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου ότι ο/η μαθητής/τρια συμπλήρωσε ήδη είκοσι πέντε(25) απουσίες δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, είναι υποχρεωμένος/η να ενημερώσει τους γονείς/κηδεμόνες/τον-την ασκούντα-ούσα την επιμέλειά του/της μαθητή/τριας άμεσα και να πληροφορηθεί τους λόγους απουσίας του/της με κάθε πρόσφορο μέσο. Μετά την πρώτη ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων/ του-της ασκούντος/ούσας, σύμφωνα με τα παραπάνω, ο/η εκπαιδευτικός τους ενημερώνει τις πρώτες πέντε (5) εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα, εφόσον υπάρχει μεταβολή στον συνολικό αριθμό απουσιών.
Για την Αίτηση Δικαιολόγησης απουσιών πατήστε εδώ..