Γράφουν οι μαθητές Οδυσσέας Ντέιβις, Νίκος Σεφεριάδης και Πολυνείκης Τσακανίκας (τμήμα Β΄3):
Η Ευρώπη (πιθανόν από τις λέξεις εὐρύς + ὤψ, δηλ. αυτή που έχει μεγάλα μάτια) είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές της ελληνικής μυθολογίας, καθώς η ιστορία της συνδέεται με τη γέννηση μεγάλων πολιτισμών, αλλά και με το ίδιο το όνομα της ηπείρου μας. Στη σύγχρονη εποχή, το όνομα της Ευρώπης δεν ανήκει μόνο στη μυθολογία, αλλά και στον κόσμο της αστρονομίας, καθώς δόθηκε σε έναν από τους δορυφόρους του πλανήτη Δία.
Η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Αρχαίας Θήβας και κόρη του Αγήνορα, ηγεμόνα της Φοινίκης. Μια μέρα πήγε στα λιβάδια, για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε τον θεό Δία, που για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει, σκεπτόμενος με ποιον τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη πλησίασε τον ταύρο- Δία γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε εκείνος άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να ξεφύγει. Ο Δίας διέσχισε τη θάλασσα και έφτασε στην Κρήτη, όπου την έκανε βασίλισσα.
Ως «Αρπαγή της Ευρώπης» φέρεται και ψηφιδωτό μωσαϊκό δάπεδο, το οποίο αναπαριστά τον μύθο της αρπαγής. Το μωσαϊκό αυτό χρονολογείται γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. και βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης. Σήμερα φυλάσσεται σε πολύ καλή κατάσταση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Το συγκεκριμένο ψηφιδωτό απεικονίζεται και στην ελληνική έκδοση του κέρματος των 2 ευρώ.
Η Ευρώπη είναι, επίσης, ένας από τους τέσσερις μεγάλους δορυφόρους του Δία, γνωστοί ως οι γαλιλαϊκοί δορυφόροι, αφού ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο το 1610. Μαζί με τον Γανυμήδη, την Ιώ και την Καλλιστώ, η Ευρώπη αποτελεί έναν από τους πιο εξερευνημένους δορυφόρους στο ηλιακό μας σύστημα. Αυτό που κάνει την Ευρώπη ξεχωριστή δεν είναι μόνο η ιστορική της σημασία, αλλά και η γεωλογική της σύνθεση. Καλυμμένη με έναν τεράστιο ωκεανό κάτω από μια παγωμένη επιφάνεια, η Ευρώπη είναι ένας από τους πιο υποσχόμενους τόπους για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της βρίσκεται ένας αλμυρός ωκεανός, που ενδέχεται να φιλοξενεί μικροβιακές μορφές ζωής, λόγω των θερμικών πηγών που πιθανώς υπάρχουν στον πυθμένα του.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο μύθος της Ευρώπης συνεχίζει να ζει και να εμπνέει τις προσπάθειες της ανθρωπότητας να ξεπεράσει τα σύνορα της Γης και να εξερευνήσει το αχανές διάστημα. Όπως ο Δίας οδήγησε την Ευρώπη σε νέα εδάφη, έτσι και ο δορυφόρος Ευρώπη- ίσως- μας οδηγήσει σε νέες, άγνωστες επιστημονικές ανακαλύψεις.