Γράφει η μαθήτρια Ανδρεάκου Μαρία: 

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν ακούσει για τον θεό Απόλλωνα και τη θεά Άρτεμη. Αρκετοί γνωρίζουν ότι αυτοί οι δύο ήταν αδέλφια και λιγότεροι ότι ήταν δίδυμα αδέλφια. Ας δούμε, λοιπόν, τη σημασία του «Απόλλωνα» και της «Αρτέμιδος», ονόματα δανεισμένα από αρχαίους μύθους, που καθοδήγησαν πραγματικές αποστολές της NASA στο φεγγάρι! Με αυτό το άρθρο επιχειρώ να αποκαλύψω αυτές τις περίπλοκες συνδέσεις των θεών με τους αστροναύτες, των μύθων με τις προσσεληνώσεις…

Ο Απόλλων συμβόλιζε το φως, τη μουσική και τη σοφία, ενώ η Άρτεμις ενσάρκωνε το μυστήριο του φεγγαριού και την αγριότητα της φύσης. Σήμερα, αυτά τα ονόματα συνδέονται με διαστημικές αποστολές εμπνέοντάς μας να τολμήσουμε στο άγνωστο. Το πρόγραμμα «Apollo» σηματοδότησε τα πρώτα βήματα της ανθρωπότητας στο φεγγάρι. Η θριαμβευτική προσγείωση του Apollo 11 της NASA το 1969 στέκεται ως φάρος των ανθρώπινων επιτευγμάτων. Ακολουθώντας τα βήματα του Απόλλωνα, το πρόγραμμα «Άρτεμις» έχει στόχο να προσσεληνώσει την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο έγχρωμο άντρα. Ακριβώς, λοιπόν, όπως ο Απόλλωνας έφερε φως και μουσική, οι αποστολές της NASA πυροδοτούν την κατανόησή μας για τον κόσμο και την αρμονία του. Η Άρτεμις, που κάνει περιπάτους στην άγρια φύση, αντηχεί καθώς προχωράμε στο άγνωστο του διαστήματος. Και κάτι τελευταίο! Η Άρτεμις και ο Απόλλων ήταν δίδυμοι, όμως δεν γεννήθηκαν την ίδια μέρα. Πρώτα βγήκε η Άρτεμη και την επόμενη μέρα ο Απόλλωνας. Η Άρτεμη στη Δήλο βοήθησε τη μητέρα της να ξεγεννήσει τον αδερφό της και περιποιήθηκε το νεογέννητο. Ο μύθος της Άρτεμης συμβολίζει το ότι η γυναίκα είναι μητέρα, αλλά παράλληλα είναι και ισότιμη -αν όχι και ότι προηγείται- του άνδρα. Και αυτό ακριβώς είχαν στον νου τους οι υπεύθυνοι της ΝΑSΑ, όταν έδωσαν το όνομα της Άρτεμης στην αποστολή, τονίζοντας έτσι την ισότητα των φύλων και την επιλογή με βάση την αξία.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι στις διαπλεκόμενες αφηγήσεις της μυθολογίας και της εξερεύνησης του διαστήματος, ο Απόλλωνας και η Άρτεμις λάμπουν ως καθοδηγητικά φώτα. Καθώς κοιτάμε προς τον ουρανό, τιμάμε το μυθικό μας παρελθόν, ενώ προσεγγίζουμε τα αστέρια…