Γράφουν οι μαθητές τής Γ΄4 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης Πέτρος Παπαδήμας, Νικόλας Σικοτακόπουλος και Σωτήρης Σταθόπουλος:

Χωρίς αμφιβολία, το βιβλίο είναι ένας πιστός φίλος, είναι εκεί τα βράδια που δεν μας πιάνει ύπνος ή όταν αναζητάμε μια διέξοδο από την πραγματικότητα, εκεί όταν είμαστε κουρασμένοι, είναι το αντίδοτο στη μοναξιά μας. Λένε πως ένα καλό βιβλίο το ανοίγεις με χαρά και το κλείνεις με κέρδος! Κάποια βιβλία μάλιστα είναι τόσο καλά, που δεν θες να τ’ αφήσεις από τα χέρια σου και στεναχωριέσαι όταν τελειώνουν, σαν ν’ αποχαιρετάς κάποιον αγαπημένο. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τέσσερα βιβλία που -κατά τη γνώμη μας- δεν αρκεί να τα διαβάσεις μία φορά!

Χάρι Πότερ
Ο Χάρι Πότερ είναι σειρά επτά μυθιστορημάτων φαντασίας τής Βρετανίδας συγγραφέως Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Η σειρά αυτή περιγράφει έναν κόσμο μάγων με βασικό χαρακτήρα ένα νεαρό αγόρι με το όνομα Χάρι Πότερ. Το πρώτο βιβλίο κυκλοφόρησε το 1997 και το τελευταίο τής σειράς το 2007. Αρχικά, ξεκίνησε σαν ένα απλό μυθιστόρημα φαντασίας για παιδιά και νέους, αλλά στην πορεία ο μαγικός κόσμος τής Ρόουλινγκ μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε τόσο, που κέρδισε κοινό όλων των ηλικιών. Η κεντρική ιστορία των βιβλίων περιγράφει τον αγώνα τού Χάρι Πότερ εναντίον τού κακού μάγου Βόλντεμορτ, ο οποίος θέλει να κατακτήσει τον κόσμο των μάγων. Ο Χάρι αναπτύσσεται μέσα από την εφηβεία του, προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση τού πραγματικού κόσμου, μαθαίνει να ξεπερνάει τα προβλήματα που βρίσκει μπροστά του, κοινωνικά και συναισθηματικά, όπως αυτά που σχετίζονται με τη φιλία, τις ρομαντικές σχέσεις, τις σχολικές εξετάσεις, το άγχος, τη μοναξιά και την κατάθλιψη. Τα βιβλία τής σειράς Χάρι Πότερ είναι εξαιρετικά δημοφιλή, με πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 375 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως!

Ο Μικρός Πρίγκιπας
Ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ ήταν Γάλλος συγγραφέας, που γεννήθηκε το 1900 στη Λυών. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από το βιβλίο του «Ο Μικρός Πρίγκιπας», το οποίο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 250 γλώσσες, ενώ είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο. Βρίσκεται δεύτερο στη λίστα των βιβλίων που πουλήθηκαν σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα! Είναι ένα συμβολικό παραμύθι, που μπορεί να γράφτηκε για παιδιά, αλλά απευθύνεται σε όλους, καθώς είναι αρκετά φιλοσοφημένο. Ο αφηγητής τού βιβλίου πέφτει με το αεροπλάνο του, που έχει πάθει βλάβη, στην έρημο Σαχάρα. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί, τον Μικρό Πρίγκιπα, γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο Μικρός Πρίγκιπας κάνει τις πιο εύστοχες ερωτήσεις, βλέπει τον κόσμο με εντελώς διαφορετική ματιά και δεν φοβάται να πει στους ενήλικες σκληρές αλήθειες. Κάθε κεφάλαιο είναι μια μικρή διδακτική ιστορία. Βλέπουμε μέσα σε μερικές σελίδες όλη την επιπολαιότητα, τον εγωισμό, τη μιζέρια, την υπεροψία, τη δίψα για εξουσία και χρήματα και τη μοναξιά των ανθρώπων. Έχει έντονο αντιπολεμικό χαρακτήρα και προβάλλει την αγάπη και τη φιλία, οι οποίες για να αναπτυχθούν πρέπει να υπάρχει ειρήνη.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών
Το βιβλίο γράφτηκε από τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν τμηματικά μεταξύ 1937 και 1949. Μεγάλο μέρος του συντέθηκε κατά τη διάρκεια τού Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Αποτελείται από τρία βιβλία και με τη δημιουργία από τον συγγραφέα διαφορετικών κόσμων, φυλών και γλωσσών σε ταξιδεύει σε μια άλλη ήπειρο, αυτή της Μέσης Γης. Παντού στην ήπειρο τής Μέσης Γης υπάρχει ένας ρομαντισμός, μια αίσθηση ενός πλούσιου παρελθόντος, αλλά και απώλειας και ο φόβος ότι όλα θα χαθούν. Απεικονίζει τη μάχη τού καλού ενάντια στο κακό με πρωταγωνιστές μια συντροφιά από διαφορετικούς χαρακτήρες, που προσπαθούν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οτιδήποτε παράξενο εμφανίζεται, από όνομα μέχρι ιστορική αναφορά, μπορείς να το ερευνήσεις, να ανακαλύψεις τι είναι και τότε τα γεγονότα που το αφορούν αποκτούν άλλη αξία και άλλο βάρος! Όλα κρύβουν κάτι από πίσω: ένας κατεστραμμένος πύργος μπορεί να διηγηθεί μια ολόκληρη ιστορία, ενώ ένα εξωτικό όνομα μπορεί να κρύβει μια ετυμολογία, αλλά και την κουλτούρα τού χαρακτήρα ή τη φύση τής τοποθεσίας που το έχει.

Η Φάρμα των Ζώων
Η "Φάρμα των Ζώων" είναι το προτελευταίο μυθιστόρημα τού Τζορτζ Όργουελ. Η δράση εκτυλίσσεται σε καθαρή και άμεση γλώσσα, με την απλότητα ενός παραμυθιού. Η ιστορία αναφέρεται στα ζώα-σκλάβους μιας φάρμας που, καθώς δεν ανέχονται τη σκληρή αντιμετώπιση τού ανθρώπου-αφέντη, επαναστατούν. Τα γουρούνια, ως τα μεγάλα μυαλά τής φάρμας και ικανότερα από τα υπόλοιπα ζώα, με την καθοδήγηση τού Σνόουμπολ, ενός γενναίου γουρουνιού, καταφέρνουν να αναλάβουν τη διοίκηση. Στο έργο περιγράφεται πώς διαμορφώνεται η νέα τάξη πραγμάτων μετά την επανάσταση και καυτηριάζεται αριστοτεχνικά η απολυταρχία. Είναι ένα βαθιά πολιτικό κείμενο, που δεν χάνει ποτέ την αξία του. Μάλιστα, συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στα 100 πιο σπουδαία μυθιστορήματα τού 20ού αιώνα!