Γράφουν οι μαθήτριες Μαρία Καρακατσάνη και Σοφία Κορρέ (Γ΄2) τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης:

"Δεν διαβάζουμε ή γράφουμε ποίηση για να δείξουμε εκκεντρικοί! Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση, επειδή ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος και το ανθρώπινο γένος ξεχειλίζει από πάθος! Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων, ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή… Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας… αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή!»

Βρισκόμαστε στη δεκαετία τού ’60. «Άδραξε τη μέρα!» λέει ο καινούργιος καθηγητής Λογοτεχνίας, Τζον Κίτινγκ, στους έκπληκτους μαθητές, γόνους συντηρητικών οικογενειών, που ζουν εσώκλειστοι στο αυστηρό, παραδοσιακό κολέγιο αρρένων "Γουέλτον". Με βασικό εργαλείο του την ποίηση θα τους μάθει σταδιακά πώς να αγνοούν τις προκαταλήψεις, τις συνήθειες και τις επιρροές που μας επιβάλλουν οι γονείς, οι παραδόσεις και η κοινωνία και πώς να έχουν τη δική τους οπτική στα πράγματα.

Οι μαθητές του τον κορόιδεψαν, τον αποθέωσαν, τον μίσησαν, τον λάτρεψαν, τον πρόδωσαν και τον αποχαιρέτησαν με περηφάνεια και συγκίνηση, όταν η διοίκηση τού σχολείου αποφάσισε να τον «αποβάλει» σαν τον πιο κακό, απείθαρχο μαθητή.

Ο αντισυμβατικός αλλά ουσιαστικός τρόπος διδασκαλίας του, θα καταφέρει να εμπνεύσει τον καθένα από τους νεαρούς μαθητές. οι οποίοι κάνοντας την προσωπική τους επανάσταση, θα ακολουθήσουν την κλίση τους ενάντια στο κατεστημένο.

Μια συγκινητική παράσταση, που μιλάει για τις καταπιεσμένες επιθυμίες, την αξία τού ελεύθερου πνεύματος, για το κυνήγι των ονείρων και την αξία τής ποίησης, που δεν βρίσκεται μόνο στα βιβλία αλλά και στη ζωή, μέσα στις, καθόλου ρομαντικές και αθώες, κοινωνίες των ανθρώπων.

Οι ηθοποιοί ερμήνευσαν υπέροχα τους ρόλους τους, που ένιωθες ότι η σκηνή κατέβηκε στην πλατεία και η πλατεία ανέβηκε στη σκηνή! Μας άρεσε πολύ, την ξεχωρίσαμε και σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!"

Μετάφραση: Νικολέτα Κοτσαηλίδου

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Άκης Σακελλαρίου, Τάσος Χαλκιάς, Σπύρος Τσεκούρας, Πάνος Ζυγούρος, Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος, Νικόλας Παπαϊωάννου, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Στέφανος Παπατρέχας, Σταύρος Τσουμάνης, Τάσος Τυρογαλάς, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Ειρήνη Λαφαζάνη και Λυδία Στέφου.

Μαζί τους, το πιο σημαντικό, οι μαθητές, ο πυρήνας, δηλαδή, τού έργου, που απαρτίζεται από έναν επίλεκτο θίασο ταλαντούχων ηθοποιών της νέας γενιάς.

Διάρκεια: 120′, χώρος: "Θέατρο Βρετάνια"

image001