Γράφουν οι μαθητές τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης Πέτρος Παπαδήμας, Νικόλας Σικοτακόπουλος και Σωτήρης Σταθόπουλος (Γ΄4 τάξη):

Πολλά από τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία αυτού τού πλανήτη μεταδόθηκαν ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δείτε παρακάτω μερικά συναρπαστικά γεγονότα τα οποία προβλήθηκαν ζωντανά και δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε τι βλέπαμε…

Τσουνάμι στην Ιαπωνία
Στις 11 Μαρτίου 2011 σημειώθηκε καταστροφικός σεισμός στη βορειανατολική Ιαπωνία μεγέθους 9 βαθμών τής κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός είχε διάρκεια-ρεκόρ 5 λεπτά. Λίγες ώρες αργότερα προκλήθηκε ένα μεγάλο τσουνάμι. Το τσουνάμι ξεκίνησε να διαδίδεται στον Ειρηνικό ωκεανό, προς όλες τις κατευθύνσεις, αμέσως μετά τον σεισμό. Ως αποτέλεσμα εκδόθηκαν αμέσως προειδοποιήσεις για τσουνάμι στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Ρωσία, στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Χαβάη, στις Βόρειες Μαριάνες (ΗΠΑ) και την Ταϊβάν. Ειδικότερα στις ιαπωνικές ακτές το ύψος τού τσουνάμι έφτασε τα 15 μέτρα, αν και το μέγιστο ύψος που καταγράφηκε ήταν 40,5 μέτρα, και συμπαρέσυρε σπίτια, κτήρια και αυτοκίνητα, κατά τόπους έως και 20 χιλιόμετρα μέσα στο εσωτερικό τής στεριάς. Η έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό και το συνακόλουθο τσουνάμι ήταν τεράστια…

Πτώση τού τείχους τού Βερολίνου
Υπήρξε το κατ’ εξοχήν σύμβολο τού «Ψυχρού Πολέμου» μεταξύ «δημοκρατικής» Δύσης και «κομμουνιστικής» Ανατολής. Πρόκειται για έναν τοίχο ύψους 2 μέτρων, που χώριζε το Βερολίνο σε Ανατολικό και Δυτικό. Χτίστηκε το 1961 από τις αρχές τής Ανατολικής Γερμανίας, για να συγκρατήσει τη φυγή των κατοίκων της προς τη Δύση και γκρεμίστηκε από τους Βερολινέζους και των δύο πλευρών στις 9 Νοεμβρίου 1989, όταν άρχισαν να αποσαθρώνονται τα καθεστώτα τού λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού». Μέλος τού Πολιτικού Γραφείου τής Κεντρικής Επιτροπής τού κομμουνιστικού κόμματος τής Ανατολικής Γερμανίας, αρμόδιος για την ενημέρωση, φοράει τα γυαλιά του, διστάζει, ψάχνει στις χειρόγραφες σημειώσεις του, μοιάζει να προσπαθεί να καταλάβει αυτό που διαβάζει και ανακοίνωσε, σαν να μη συμβαίνει τίποτε, μπροστά σε δεκάδες κατάπληκτους δημοσιογράφους το άνοιγμα τού Τείχους τού Βερολίνου: «Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, αυτό τίθεται σε ισχύ αμέσως, χωρίς καθυστέρηση…»

Η τραγωδία τού Challenger
Στις 28 Ιανουαρίου 1986 το διαστημικό λεωφορείο Challenger εξερράγη 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του, με αποτέλεσμα το επταμελές πλήρωμα να βρει φρικτό θάνατο. Στο πλήρωμα, το οποίο αποτελoύνταν από τους Έλισον Ονιζούκα, Γκρέγκορι Τζάρβις, Τζούντιθ Ρέσνικ, Μάικλ Σμιθ, Φράνσις Σκόμπι και Ρόναλντ ΜακΝάιρ, βρισκόταν για πρώτη φορά και ένας πολίτης, η 38χρονη δασκάλα Κρίστα ΜακΌλιφ. Το σοκ που υπέστη η NASA και οι εταίροι της ήταν τεράστιο και χρειάστηκαν περισσότερα από δύο χρόνια για να ξαναρχίσουν οι πτήσεις μετά από εξωτερική έρευνα, επανασχεδιασμό και άλλα μέτρα που εφαρμόστηκαν. Το πόρισμα για το δυστύχημα έδειξε πως μια ατέλεια ενός εξαρτήματος επέτρεψε στο πεπιεσμένο αέριο καύσιμο να φθάσει στο εξωτερικό τού σκάφους και τελικά να αναφλέξει την τεράστια δεξαμενή υγρού υδρογόνου προκαλώντας τεράστια έκρηξη.

Δολοφονία τού Τζον Φ. Κένεντι
Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δολοφονήθηκε στις 12:30 την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 1963 στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας τού Τέξας. Τα ακριβή περιστατικά τής δολοφονίας, που είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες τού 20ού αιώνα, παραμένουν ακόμα και σήμερα σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Ο πρόεδρος Κένεντι και η σύζυγός του Τζάκυ έφτασαν στο Ντάλας στις 11:30 το πρωί, στο πλαίσιο περιοδείας στο Τέξας. Τους υποδέχθηκαν ο κυβερνήτης τού Τέξας Τζον Κόναλι και η σύζυγός του. Η πομπή επρόκειτο να διασχίσει ολόκληρη σχεδόν την πόλη, για να καταλήξει στο εκθεσιακό κέντρο, όπου θα μιλούσε ο πρόεδρος. Ένα τεράστιο πλήθος (περίπου 200.000 άτομα) είχε παραταχθεί κατά μήκος των λεωφόρων, για να επευφημήσει τον πρόεδρο. Στις 12:30  ο Κένεντι, ο οποίος χαιρετούσε τον κόσμο, έφερε ξαφνικά τα χέρια του στον λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του, η οποία τον κοίταζε έντρομη. Ένας παριστάμενος έστριψε απότομα το κεφάλι του προς την πλατεία Ντίλι. Ένας πυροβολισμός είχε ακουστεί, αλλά ελάχιστοι τον είχαν αντιληφθεί. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο Κόναλι, ο οποίος καθόταν ακριβώς μπροστά από τον Κένεντι, έπεσε απότομα μπροστά χτυπημένος από τη δεύτερη σφαίρα. Τέσσερα δευτερόλεπτα μετά, μία τρίτη σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι, το οποίο κυριολεκτικά συντρίφθηκε. Αμέσως το αυτοκίνητο που τους μετέφερε χάθηκε κάτω από μία ανισόπεδη διάβαση αναπτύσσοντας ταχύτητα με προορισμό το νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ. Μία ώρα αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο πρόεδρος Κένεντι ήταν νεκρός.

Εφιάλτης τής 11ης Σεπτεμβρίου 2001
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους δίδυμους πύργους τού Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και στο Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοιχτό χώρο. Οι δίδυμοι πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός από τους 19 νεκρούς αεροπειρατές, από τις επιθέσεις συνολικά 2.977 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 24 παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ πάνω από 25.000 τραυματίστηκαν, με τις συνολικές υλικές ζημιές να ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.