Γράφουν οι μαθήτριες Μαρία Καρακατσάνη και Σοφία Κορρέ (Γ΄2) τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης:

Από μυστικά αρχεία μέχρι φαντάσματα και ιερά προσκυνήματα… αυτά τα μέρη όσο και να θέλετε να τα δείτε από κοντά, είναι αδύνατον. Ωστόσο, η ιστορία τους συναρπάζει μέχρι και σήμερα.

Ποβέλια, Ιταλία
Το στοιχειωμένο νησί της Ιταλίας! Παρατηρώντας από κάποιο ψηλό και ανοιχτό σημείο στη Βενετία αυτό το ειδυλλιακό νησάκι της λιμνοθάλασσας, δύσκολα μπορείς να φανταστείς ότι κουβαλάει μια «μαύρη» ιστορία. Βρίσκεται ανάμεσα στη Βενετία και το Λίντο και χρησιμοποιήθηκε ως σημείο ελέγχου ναυτιλίας, ενώ υπήρξε τοποθεσία καραντίνας για την πανούκλα. Δεν είναι περίεργο που το νησί θεωρείται ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη στη γη. Φήμες λένε ότι τα φαντάσματα των θυμάτων πανούκλας, των θυμάτων πολέμου και το φάντασμα ενός δολοφονικού γιατρού περιπλανιούνται εκεί. Σήμερα το νησί παραμένει εγκαταλελειμμένο κι έτσι, ο δήμος της περιοχής έχει απαγορεύσει την επίσκεψη σε αυτό.

Νησί των φιδιών, Βραζιλία
Μπορεί να είναι απαράμιλλης ομορφιάς, όμως το συγκεκριμένο νησί (Ilha da Queimada Grande) φέρει μια περίεργη ιστορία χρόνων, που έχει κρατήσει τους ανθρώπους μακριά του για αιώνες. Βρίσκεται στις ακτές της Βραζιλίας, περίπου 20 μίλια από την ακτή του Σάο Πάολο. Είναι στην κυριολεξία κατακλεισμένο από τα φίδια. Η έκτασή του είναι 430.000 τ.μ. και σε κάθε τετραγωνικό μέτρο υπάρχουν, σύμφωνα με τους ντόπιους, πέντε δηλητηριώδη ερπετά, που μπορεί να φτάσουν σε μήκος και τα 118 εκατοστά. Έτσι, η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει απαγορεύσει την πρόσβαση σε αυτό εκτός από τους επιστήμονες, που μεταβαίνουν στο νησί για να κάνουν μελέτες.

Βόρειο Σέντινελ, Νησιά Ανταμάν
Η Νήσος του Βόρειου Σέντινελ είναι ένα από τα νησιά Ανταμάν στον Κόλπο της Βεγγάλης. Το νησί ανήκει στη διοικητική περιφέρεια της Νότιας Ανταμάν, μέρος του εδάφους της Ινδικής Ένωσης Ανταμάν και Νικομπάρ. Αυτό το μικρό κατάφυτο-νησί, περιτριγυρισμένο από κοραλλιογενή ύφαλο είναι δυστυχώς απρόσιτο. Κατοικείται από ένα μικρό αυτόχθονο πληθυσμό, γνωστό ως Sentinelese, οι οποίοι έχουν απορρίψει την επαφή με όλους τους άλλους λαούς και είναι από τις τελευταίες κοινότητες του κόσμου, που δεν έχει αγγίξει ο σύγχρονος πολιτισμός. Η διοίκηση του Ανταμάν και Νικομπάρ δήλωσε το 2005 ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στον τρόπο ζωής και τον βιότοπο των Σεντινελέζων και δεν ενδιαφέρεται για την επιδίωξη περαιτέρω επαφών μαζί τους.

Ise Grand Shrine, Ιαπωνία
Το Ise Grand Shrine βρίσκεται στην πόλη Uji-tachi στον νομό Mie της Ιαπωνίας. Ουσιαστικά, πρόκειται περί συμπλέγματος 123 σιντοϊστικών ιερών, που ομαδοποιούνται γύρω από δυο κεντρικά ιερά : το (εσωτερικό) Ναϊκού (Naikū) και το (εξωτερικό) Γκεκού (Gekū).Το εσωτερικό ιερό, που επίσημα ονομάζεται «Κόταϊ Τζινγκού», βρίσκεται στην πόλη Ουτζί-τάτσι και είναι αφιερωμένο στη λατρεία της Αματεράσου, η οποία πιστεύεται ότι κατοικεί εκεί και η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, αποτελεί την πρόγονο της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ιαπωνίας. Ένα από τα κύρια ιερά πιστεύεται ότι στεγάζει μυστικά έγγραφα και τον «Ιερό Καθρέφτη» (Yata no Kagami), μέρος της Αυτοκρατορικής Regalia της Ιαπωνίας.

Περιοχή έκρηξης Τσερνόμπιλ
Το πυρηνικό δυστύχημα τού Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου τού 1986 στον αντιδραστήρα αρ. 4 τού Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας τού Τσερνόμπιλ τής Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη τής Ουκρανίας. Από την καταστροφή τού Τσερνόμπιλ η πρόσβαση απαγορεύεται στην περιοχή, λόγω τής ραδιενέργειας, η οποία μετράται ακόμη και σήμερα.
Η ραδιενέργεια έχει προκαλέσει πολλαπλές καταστροφές στη ζωή τής περιοχής, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, λόγω των πυρκαγιών που μπορεί να ξεσπάσουν.

image001