Γράφουν οι μαθήτριες Άννα Ιωάννου και Καρκαλέτση Αγγελίνα (Γ΄2) Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης:
"Το καλοκαίρι τού 2023, χρονιά επετειακή, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση τής Μαρίας Κάλλας, θα ανοίξει τις πύλες του το πολυαναμενόμενο μουσείο, που θα φιλοξενήσει τα ντοκουμέντα από τη μεγαλειώδη διεθνή καριέρα της.
Στην καρδιά τής Αθήνας, σε ένα νεοκλασικό κτήριο, που βρίσκεται επί της οδού Μητροπόλεως, θα στεγαστεί το σύνολο τού αρχειακού υλικού, που σχετίζεται με την ανεπανάληπτη Ελληνίδα ντίβα τής όπερας.
Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα και μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη, το βασικό έκθεμα τού μουσείου είναι η φωνή και η ερμηνεία τής Κάλλας, ενώ η ίδια εστιάζει στον απίστευτο επαγγελματισμό, την πειθαρχία και το πείσμα τής μεγάλης ερμηνεύτριας.
Στο μουσείο θα παρουσιάζεται πολύτιμο ιστορικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα, σπάνιες ζωντανές ηχογραφήσεις, μια μοναδική συλλογή δίσκων και προσωπικά αντικείμενα τής μεγάλης σοπράνο. Θα είναι το πρώτο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στην οικουμενική Ελληνίδα!
Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε σε συνέντευξη την έντονη συγκίνησή του όχι μόνο διότι η Αθήνα τιμά τη ντίβα της με ένα ξεχωριστό μουσείο που θα είναι έτοιμο το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά και για το γεγονός ότι η συλλογή των εκθεμάτων που θα περιλαμβάνονται σε αυτό, σήμερα μεγαλώνει κι άλλο από μια συγκινητική δωρεά, αυτή τού πρόεδρου και ενός μέλους τού Συλλόγου Φίλων τής Μουσικής, Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού.
Έχοντας την τύχη να γνωρίσουν τη μεγάλη καλλιτέχνιδα, θέλησαν να μας δωρίσουν όχι μόνο τα προσωπικά της αντικείμενα (το ιδιόχειρο λεύκωμά της από το σχολείο, εννέα τιμητικά μετάλλια και το δίπλωμα τού 1961 από τον Δήμο Αθηναίων, φορέματα και αξεσουάρ από τη σκηνή και τη ζωή της, βιβλία και παρτιτούρες με σημειώσεις της, φωτογραφίες και προσωπογραφίες της, καθώς και άλλα σπάνια ιστορικά κειμήλια), αλλά και μια δυνατή γεύση για το ποια πραγματικά ήταν η Μαρία Κάλλας.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι, ότι το ζεύγος Πυλαρινού, παρότι δέχθηκε πολλές δελεαστικές προτάσεις από το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες πόλεις, που τούς ζήτησαν να αξιοποιήσουν τη συλλογή τους, εκείνοι παρέμειναν πιστοί στην Αθήνα, επιλέγοντας συνειδητά να κληρονομήσει η πόλη μας το πολύτιμο αυτό υλικό.
Τα πρώτα αντικείμενα της συλλογής τού μουσείου αποκτήθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων το 2000 με τη συμμετοχή του σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι.
Στη συνέχεια η συλλογή εμπλουτίστηκε με δωρεές αντικειμένων, που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας και τα οποία ο δήμος δέχθηκε από πολλούς φορείς και ιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως είναι η ΕΡΤ και η Σκάλα τού Μιλάνου.
Τα αντικείμενα αυτά θα αναδειχθούν στο νέο μουσείο και θα εμπλουτίσουν σημαντικά το μουσειακό αφήγημα, που στοχεύει στην ανάδειξη τής καλλιτεχνικής πορείας και τής προσωπικότητας τής Μαρίας Κάλλας, με σκοπό να θυμίζει στους παλαιότερους και να εμπνέει τους νεότερους…"