Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Ενόψει τής μεγάλης διοργάνωσης τού 6ου Αρσάκειου Δρόμου που επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να αυξήσει τον αριθμό των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια ιδιαίτερα σημαντική εκπαιδευτική δράση με θέμα τη δωρεά μυελού των οστών.

Στο πλαίσιο τής πρωτοβουλίας αυτής, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024, οι μαθητές τού τμήματος Β΄2  τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης παρακολούθησαν τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Γιώργος Οικονομόπουλος, ο οποίος έχει υπάρξει εθελοντής δότης μυελού των οστών και βρέθηκε, μάλιστα, πρόσφατα συμβατός με καρκινοπαθή ασθενή. Η συνέντευξη είχε πραγματοποιηθεί από μαθητές τού Β΄  Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης την περσινή χρονιά.

Ο κ. Οικονομόπουλος κατά τη διάρκεια τής συνέντευξης, απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών, μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία, ανέλυσε λεπτομερώς τη διαδικασία τής λήψης δείγματος και τις προκλήσεις της, αλλά, κυρίως, έδωσε έμφαση στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας μας, προσφέροντας πολύτιμη στήριξη σε όσους την έχουν ανάγκη. Μέσα από την ενημέρωση και την εμπειρία του, οι μαθητές αντιλήφθηκαν τη μεγάλη σημασία τής δωρεάς μυελού των οστών και το πόσο καθοριστική μπορεί να είναι αυτή για την υγεία και τη ζωή συνανθρώπων μας.

Στο τέλος τής δράσης οι μαθητές συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας που σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή και να προαγάγει την αίσθηση αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης. Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναστοχαστούν πάνω σε όσα έμαθαν και να αναγνωρίσουν την αξία τής εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών με απώτερο σκοπό να αυξηθούν οι εθελοντές δότες στη χώρα μας.

Υπεύθυνη τής δράσης ήταν η καθηγήτρια Βιολογίας  κ. Αλεξάνδρα Μπάκα.