Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Τα Αρσάκεια Σχολεία, με τη μακρά παράδοση στην εκπαιδευτική αριστεία, έδωσαν δυναμικό παρών στο 4ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης, που πραγματοποιήθηκε στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο τού Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Το συνέδριο διοργανώθηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων και το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» σε συνδιοργάνωση με το Εργαστήριο Θετικών Επιστημών τού Τμήματος Τ.Ε.Ε.Κ.Ε. τού Πανεπιστημίου Πατρών, το Εργαστήριο τής Διδακτικής τής Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας τού Α.Π.Θ. και την Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο νέος πρόεδρος τού CERN κ. Φουντάς, Καθηγητής τού Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο κ. Αρετάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο τού Τορόντο, και ο δρ Γεώργιος Τζερεμές, Principal Engineer - Earth CARE, European Space Agency (ESA). Οι παρουσιάσεις τους ήταν καθηλωτικές και προσαρμοσμένες στο γνωστικό επίπεδο των παιδιών.

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 συμμετείχαν οι μαθήτριες μας Φάρου Αικατερίνη και Φραγκούλη Ελπίδα Παναγιώτα από το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης, με προφορική παρουσιάση, στην οποία συνεργάστηκαν με τις μαθήτριες τού Β΄ Γυμνασίου Αρσακείου Ψυχικού, Μαγκαφώση Ευδοξία και Μανωλάκου Ιόλη. Εκπόνησαν την εργασία με τίτλο «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αρχαιότητα και στη σύγχρονη εποχή», στην οποία παρουσίασαν την ιστορική εξέλιξη τής ιδέας τής Τεχνητής Νοημοσύνης από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Επιβλέπουσες καθηγήτριες κ. Πάολα Μπούζη, χημικός, και Λυδία-Ευσταθία Ουσταμπασίδη, φιλόλογος.

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 συμμετείχαν οι μαθητές μας Βασιλείου Βασίλης, Μαργαρίτα Λαλιώτη, Ευσταθία Σταυρίδη, Τοπτσή Βασιλική Μαρία και Χριστοπούλου Λυδία με ανάρτηση αφίσας (poster) με θέμα «Γραμμή παραγωγής φυσικών καλλυντικών προϊόντων», στην οποία οι μαθητές ανέπτυξαν μια ολοκληρωμένη γραμμή παραγωγής. Υπεύθυνοι καθηγητές: κ. Πάολα Μπούζη, χημικός, Αδαμαντία Ξηρίδου, πληροφορικός, και Ανδρέας Χατζηορφανός, πληροφορικός.

Επίσης, την ίδια ημέρα οι μαθητές μας Κοκολάκης Ανδρέας, Μπούκλη Ευγενία, Παπανικολάου Νίκη και Σικοτακοπούλου Μαρία Ειρήνη παρουσίασαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ένα πείραμα Βιολογίας, το οποία είχαν προετοιμάσει κατά τη διάρκεια τής Ζώνης Βιολογίας τού σχολικού μας προγράμματος. Το πείραμα προσομοίαζε τη συμβατότητα των ομάδων αίματος σε μια πιθανή μετάγγιση. Χρησιμοποιώντας χρώματα ζαχαροπλαστικής αναπαρέστησαν τις τέσσερεις ομάδες αίματος με βάση τα αντιγόνα Α και Β (Σύστημα ΑΒΟ) με διαφορετικά χρώματα και το αντιγόνο D (Σύστημα Rhesus) με χρυσόσκονη και απέδειξαν ποιες ομάδες είναι συμβατές και ποιες μη συμβατές σε μια πιθανή μετάγγιση. Ταυτόχρονα, εξήγησαν το θεωρητικό υπόβαθρο τής ύπαρξης των αντιγόνων στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων αξιοποιώντας ένα 3D ερυθροκύτταρο, το οποίο είχε τη δυνατότητα προσθήκης και αφαίρεσης όλων των αντιγόνων. Η κατασκευή του έγινε, υπό την επίβλεψη τού κ. Ανδρέα Χατζηορφανού, καθηγητή Πληροφορικής, στον 3D Printer τού Σχολείου μας.

Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά την παρουσίαση τής πειραματικής διαδικασίας σε πραγματικό χρόνο καθώς και το poster που προετοιμάστηκε από την ομάδα των μαθητών μας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Αλεξάνδρα Μπάκα, βιολόγος.

Οι παραπάνω συμμετοχές αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή μας να ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που τους εμπνέουν να ανακαλύπτουν τις δυνατότητές τους, να συνεργάζονται, να ερευνούν και να καινοτομούν. Με τις άριστα προετοιμασμένες παρουσιάσεις τους οι μαθητές μας ανέδειξαν το υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων που καλλιεργείται στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία, γεμίζοντάς όλους μας με ελπίδα για το μέλλον!