Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 οι μαθητές τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία τής κ. Ανδρονίκης Νάσκα, καθηγήτριας Υγιεινής και Επιδημιολογίας τής Ιατρικής σχολής τού ΕΚΠΑ και προέδρου τής Εθνικής Επιτροπής Διατροφής τού Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Η επιστήμη στο τραπέζι μας: τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη διατροφή μας».

Συγκεκριμένα, η κ. Νάσκα, αφού εξήγησε τον ρόλο των θρεπτικών συστατικών για την ομαλή λειτουργία τού οργανισμού, υπογράμμισε την αξία τής σωστής διατροφής και των υγιεινών επιλογών από την παιδική ηλικία. Παράλληλα, επεσήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν από ανθυγιεινές τροφές, όπως τα αλλαντικά και τα αρτοσκευάσματα, για να καταλήξει ότι τα σχολικά κυλικεία θα πρέπει να προσφέρουν μόνο υγιεινές επιλογές στους μαθητές, δεδομένης τής πολύωρης παραμονής των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον. Το μαθητικό κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την ομιλία, που ήταν βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, και διατύπωσε απορίες που λύθηκαν από την ομιλήτρια με σαφήνεια.

Τα βασικά σημεία τής ομιλίας:

  • Στοίχημα είναι η ενημέρωση όλων των μαθητών για την κατανάλωση υγιεινών τροφών.
  • Βασικές αρχές ημερήσιων γευμάτων.
  • 5 γεύματα (πρωινό το σημαντικότερο)
  • Πρωτεΐνες - λιπίδια - υδατάνθρακες - βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (η ομιλήτρια ανέλυσε κάθε στοιχείο και το πώς βοηθά στην κάλυψη καθημερινών λειτουργικών αναγκών).
  • Οι διατροφικές συνήθειες τού ατόμου χτίζονται από τη μικρή του ηλικία και καθορίζουν καταλυτικά τη διατροφική συμπεριφορά του ως ενήλικα.
  • Κίνδυνος για τα τρανς λιπαρά οξέα.
  • Αυτοέλεγχος: υγιείς διατροφικές συνήθειες, θέτω εγώ κανόνες για τη διατροφή μου.
  • Έλεγχος βιταμίνης D.
  • Φρούτα - λαχανικά - όσπρια: προσοχή στη συγκέντρωση σακχάρων στους χυμούς φρούτων, υψηλή γλυκόζη στο αίμα.
  • Καλό είναι να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος (αλλαντικά).
  • Κατανάλωση κρέατος 2-3 φορές την εβδομάδα.