Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης επισκέφθηκαν το πολιτιστικό κέντρο τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο πλαίσιο τού συνεδρίου που διοργάνωνε το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την πρόληψη τής ενδοοικογενειακής βίας» τού Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων τού Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Το μαθητικό συνέδριο είχε θέμα "Ποιος έγινε πλησίον; Όταν η κοινότητα προλαμβάνει τη βία", μία θεματική ενότητα στο επίκεντρο τής κοινωνικής και ενδοσχολικής καθημερινότητας και συζήτησης.

Σκοπός τού συνεδρίου ήταν οι μαθητές:

- να μελετήσουν τις αιτίες που προκαλούν τη βία, καθώς και τις συνέπειές της
- να συνειδητοποιήσουν τη σημασία τού φαινομένου και την ευρύτατη διάχυσή του
- να αναζητήσουν και να συζητήσουν τις δυνατότητες που έχει η κινητοποίηση τής κοινότητας
- να ανιχνεύσουν τη δυναμική τού προσώπου και τις αλλαγές που μπορεί να επιτύχει όταν νοιάζεται, καθώς και την αξία τής ανάληψης τής προσωπικής ευθύνης στην αντιμετώπισή τους.

Τα παιδιά συμμετείχαν με αφίσες αλλά και με δοκίμια σχετικά με τη θεματική τού συνεδρίου. Οι μαθητές Αριστείδης Νεκτάριος (Β΄3 τάξη), Μαρία Αντωνακοπούλου (Β΄3 τάξη) και Πηνελόπη Ι. Μητσάκη (Β΄3 τάξη), έχοντας καταθέσει τρία εξαιρετικά δοκίμια, διακρίθηκαν και παρουσίασαν το κείμενό τους σε ρόλο ομιλητών-συνέδρων.

Τα δοκίμια των μαθητών αναφέρονταν στην ενδοσχολική και ενδοοικογενειακή βία, τον λόγο εκδήλωσης αυτών των φαινομένων στη σύγχρονη εποχή, αλλά και σε τρόπους-προτάσεις αντιμετώπισής τους. Στη συνέχεια τής παρουσίασης των δοκιμίων τους, τα παιδιά διεξήγαγαν ανοιχτό διάλογο με το μαθητικό κοινό που τους παρακολουθούσε, δημιουργώντας ένα υποδειγματικό κλίμα διαλεκτικής, συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η εμπειρία που αποκόμισαν ήταν πολύτιμη για αντίστοιχες ενέργειες και πρωτοβουλίες στη μελλοντική ακαδημαϊκή τους ζωή.

Συγχαρητήρια, όμως, και στα παιδιά τα οποία σχεδίασαν αφίσες-εικαστικά έργα, στα οποία περιγράφουν, με τη δική τους ματιά, την έξαρση των φαινομένων βίας στη σύγχρονη εποχή.
Την επιμέλεια των δοκιμίων είχε ο κ. Γεώργιος Παντόγλου, θεολόγος, και των αφισών η κ. Κυριακή Πρεβενιού, εικαστικός.

001