Οι μαθητές τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης Βασιλείου Βασίλης, Βακαλόπουλος Κωνσταντίνος, Δεμενεοπούλου Μαριάννα, Καπετανή Ιωάννα, Καλογείτων Ηλίας, Μητσάκης Παναγιώτης, Μπουτσικός Αναστάσης, Κόντος Ιάσονας, Τοπτσή Βασιλική-Μαρία συμμετείχαν στο 1ο μαθητικό συνέδριο «Ερευνητικές διαδρομές στον πολιτισμό και στις επιστήμες», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής το διάστημα 12 έως 14 Απριλίου 2024. Τα παιδιά παρουσίασαν εργασία με θέμα «Η Χημεία στη διάθεση τής Κοσμητολογίας».
Στα πλαίσιο τής Ζώνης Χημείας οι μαθητές, με την επίβλεψη τής καθηγήτριας Χημείας κ. Πάολας Μπούζη, ήρθαν σε επαφή με τη Χημεία με την παρασκευή προϊόντων που χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή. Στόχος ήταν τα παιδιά να εξοικειωθούν με το εργαστήριο τής Χημείας, τα εργαστηριακά όργανα και διάφορες χημικές μεθόδους. Έτσι, λοιπόν, συνδύασαν τη Χημεία με την Κοσμητολογία. Οι μαθητές ασχολήθηκαν με όλο το στήσιμο τής γραμμής παραγωγής των προϊόντων. Αρχικά αποφάσισαν για το όνομα "Cosmetic lab" και το σήμα τού εργαστηρίου τους και ξεκίνησαν την παρασκευή φυτικών καλλυντικών: κηραλοιφές, σαπούνια γλυκερίνης, μπάλες ενεργού οξυγόνου, κρέμα χεριών, ενυδατική κρέμα σώματος, αρώματα, ενυδατικά προϊόντα περιποίησης χειλιών και παρασκευή αντισηπτικού, με τη φόρμουλα που παρέχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το πρώτο πειραματικό τους βήμα ήταν η διαδικασία αποστείρωσης των συσκευών που θα χρησιμοποιούσαν, με έμφαση στην αναγκαιότητά της. Στη συνέχεια έμαθαν να επιλέγουν τις πρώτες ύλες, με κύριο στόχο να μάθουν να διαβάζουν τις ετικέτες επισήμανσης των υλικών. Έτσι, ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν την παραγωγή των προϊόντων και εν συνεχεία τον ποιοτικό τους έλεγχο, μετρώντας διάφορες παραμέτρους, όπως π.χ. το pH.
Κατόπιν, με την επίβλεψη τού καθηγήτη Βιολογίας κ. Μάρκου Σαρρή, πραγματοποιήθηκε μικροβιολογικός έλεγχος με καλλιέργεια δείγματος, τόσο από τις πρώτες ύλες όσο και από τα τελικά καλλυντικά προϊόντα, σε στερεό θρεπτικό υλικό με άγαρ. Τέλος, με την επίβλεψη των καθηγητών Πληροφορικής κ. Αδαμαντίας Ξηρίδου και Αντρέα Χατζηορφανού, τα παιδιά σχεδίασαν και εκτύπωσαν τη συσκευασία και το σήμα τους, με χρήση τού λογισμικού τρισδιάστατης σχεδίασης "Τinkercad", στον νέο 3D εκτυπωτή των Σχολείων (Raise3D Pro2).
Τους μαθητές καθοδήγησαν οι εκπαιδευτικοί κ. Πάολα Μπούζη, χημικός, Μαρίνα Μηλιδώνη, φιλόλογος, Αδαμαντία Ξηρίδου, πληροφορικός, Μάρκος Σαρρής, βιολόγος, και Αντρέας Χατζηορφανός, πληροφορικός.