Ομάδα 10 μαθητών και μαθητριών τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, από την Γ΄ τάξη τού μαθήματος τής Ζώνης Πολιτισμού, έλαβαν μέρος στο 7ο Μαθητικό Συνέδριο ΟΗΕ (7th ACGMUN), που οργανώθηκε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος-Pierce, από τις 29 έως και τις 31 Μαρτίου 2024. Oι μαθητές και οι μαθήτριες τού Σχολείου μας προετοιμάστηκαν κατάλληλα και μεθοδικά για τις απαιτήσεις τού συνεδρίου, με αποτέλεσμα να ανταποκριθούν επάξια. Ως διπλωμάτες (delegates) εκπροσώπησαν τη Μαλαισία.
Μέσω τής συμμετοχής στο συνέδριο οι μαθητές ενίσχυσαν τις γνώσεις τους για τη διπλωματία, ανέπτυξαν κριτική σκέψη, δημόσιο λόγο και γνωρίστηκαν με μαθητές από την Ελλάδα και τον κόσμο. Το θέμα τού φετινού Συνεδρίου ήταν: "Reaching Net-Zero", η επίτευξη βιωσιμότητας και μηδενικών επιπτώσεων στον πλανήτη από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την κατανάλωση ενέργειας.
Το συνέδριο εστίασε στις προσπάθειες των νέων να θεσπιστούν κοινωνικοί κανόνες, να δημιουργηθούν ευκαιρίες για καινοτομία, δημιουργία θέσεων εργασίας και οικονομική ανάπτυξη, καθώς και ανάληψη δράσης για έναν κόσμο ευημερίας για όλους. Με όχημα την Αγγλική Γλώσσα, οι μαθητές, σαν τους πραγματικούς διπλωμάτες, χρησιμοποίησαν τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες για τον σχηματισμό συμμαχιών μεταξύ των κρατών και στη συνέχεια στήριξαν το ψήφισμα τής συμμαχίας τους (resolution) μέσω τής δημόσιας συζήτησης αλλά και αντιπαράθεσης, με στόχο όλα τα κράτη τής επιτροπής τους να το ψηφίσουν.
Ενδεικτικά θέματα και επιτροπές:
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ - "Ελέγχοντας τη συμμόρφωση των κρατών τού Ο.Η.Ε. που υπέγραψαν τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα σχετικά με το στόχο Μηδενικής Ενέργειας"
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - "Το ζήτημα τής γραφειοκρατίας στην αποτελεσματικότητα τής ανθρωπιστικής βοήθειας"
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - "Διεθνής Συνεργασία με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση τού Λαθρεμπορίου Φυσικών Πόρων"
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - "Θεσμοθετώντας ένα Διεθνές Νομικό Πλαίσιο σχετικά με το δικαίωμα Άρνησης εργασίας χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας"
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ - "Προστατεύοντας τα δικαιώματα τού Παιδιού στο πλαίσιο τής αύξησης τής παιδικής εργασίας στην βιομηχανοποιημένη Ασία"
Οι μαθητές/-τριες που συμμετείχαν ήταν οι: Αναστασιάδη Δήμητρα, Βασιλόπουλος Θωμάς, Γιαννακάκη Αναστασία, Γιαννοπούλου Ειρήνη, Δημητριάδης Φίλιππος, Καβαδά Μαρίλια, Καραγεωργίου Εύα, Κυριακίδη Αλεξάνδρα, Μαλεφάκη Γεωργία, Πάλμου Δάφνη. Την προετοιμασία τους ανέλαβε η κ. Μαριλένα Γιαννάκη, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και MUN Advisor.