Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά τής Σχολικής Βίας και τού Εκφοβισμού (6 Μαρτίου), στο Θέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024, και ώρα 17:00, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση, που διοργάνωσαν από κοινού τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Γυμνάσια και Λύκεια Εκάλης, με θέμα «Βία ανηλίκων. Προστατεύουμε τα παιδιά μας».

Την εκδήλωση προετοίμασαν και πλαισίωσαν αρκετοί συνάδελφοι και από τα δύο Γυμνάσια. Συγκεκριμένα, η κ. Κυριακή Πρεβενιού  επιμελήθηκε την πρόσκληση και την αφίσα, ενώ παράλληλα είχε την επίβλεψη τής δημιουργίας εικαστικών έργων των μαθητών μας του Α΄ Γυμνασίου, που εκτέθηκαν σε δύο ταμπλό στον χώρο τού Θεάτρου. Αντίστοιχα, η καθηγήτρια κ. Ζήνα Κωτσοπούλου, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών, καθοδήγησε τους μαθητές τού Β΄ Γυμνασίου να δημιουργήσουν δύο μεγάλα ταμπλό με εντυπωσιακά ζωγραφικά σχέδια, τα οποία κόσμησαν τη σκηνή κατά τη διάρκεια τής εκδήλωσης, καθώς και ένα μεγάλο ταμπλό με έργα μαθητών που κοσμεί τον περιβάλλοντα χώρο τού Θεάτρου. Επιπλέον, η θεολόγος τού Β΄ Γυμνασίου κ. Ηρώ Νικολοπούλου ετοίμασε με μαθητές της ένα κολλάζ με τον τίτλο «Σύγχρονη Βαβέλ». Την επίβλεψη τής τρισδιάστατης εκτύπωσης τού κολλάζ, καθώς και τη δημιουργία τού διαφημιστικού βίντεο-σποτ τής εκδήλωσης είχε η καθηγήτρια Πληροφορικής τού Β΄ Γυμνασίου κ. Ξένια Τριάντη.

Στην αρχή τής εκδήλωσης η κ. Ευδοκία Γιαννικοπούλου, φιλόλογος και Διευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και επεσήμανε την ανάγκη για προβληματισμό μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με τη βία ανηλίκων, καθώς και για συνεργατικές ενέργειες με σκοπό την πρόληψή της, ενώ η κ. Μαρία Καραγεωργίου, μαθηματικός και Υποδιευθύντρια τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, παρουσίασε τους ομιλητές.

Ο πρώτος ομιλητής κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, καθηγητής τού Τμήματος Θεολογίας τής Θεολογικής Σχολής τού Ε.Κ.Π.Α., αναφέρθηκε στη βία ως ανθρωπολογικό πρόβλημα και στην προσέγγιση τού Χριστιανισμού.

Ακολούθησε η κ. Αννίτα Λουδάρου, ψυχολόγος-αναλύτρια ομάδας, ζεύγους, οικογένειας και τακτικό μέλος τής Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΑΟΟΨ), τής οποίας η ομιλία είχε θέμα: «Σκέψεις και σημειώσεις για την κρίση τής εφηβείας: Μια διαδρομή από την απογοήτευση στην κατάκτηση. Οι σύγχρονοι έφηβοι στον καθρέφτη τής σύγχρονης κοινωνίας».

Έπειτα μίλησε ο κ. Νικόλαος Τσιρώνης, εφέτης Αθηνών, LLM Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας τού Δικαίου και τ. πρόεδρος τής Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδας, ο οποίος μίλησε με θέμα «Η ρύθμιση τού χωροχρονικού σύμπαντος των ανηλίκων, όπου οι ασύμπτωτες τής ποινικής καταστολής και τής εκπαιδευτικής παρέμβασης τέμνονται».

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο πατήρ Αντώνιος Καλλιγέρης, εκπαιδευτικός και συντονιστής τής πρωτοβουλίας για την πρόληψη τής ενδοοικογενειακής βίας τού Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας, με θέμα: «Η ενότητα ως αποστολή - Ιχνογραφώντας το «μαζί». Ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε η κ. Ξένια Παρασκευοπούλου, ψυχολόγος-Υπεύθυνη των Ψυχολογικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών τής Φ.Ε.

Στο τέλος τής εκδήλωσης τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος τού Δήμου Διονύσου κ. Νίκος Κοκκαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες τής δημοτικής αρχής για την πρόληψη περιστατικών βίας από ανηλίκους στην τοπική κοινότητα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Επόπτρια των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, η αντιδήμαρχος Παιδείας τού Δήμου Διονύσου κ. Βόνη Βιθυνού, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής τού Δήμου Διονύσου και υπεύθυνος τής επιτροπής κατά τής παραβατικότητας των νέων κ. Νίκος Κοκκαλάς. Παρευρέθησαν, επίσης, οι Διευθυντές και Υποδιευθυντές από τα Αρσάκεια Γυμνάσια και Λύκεια Ψυχικού και Εκάλης, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Ήταν, ομολογουμένως, μια επιτυχημένη διοργάνωση με εκλεκτούς προσκεκλημένους, κατά την οποία ακούστηκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, τέθηκαν καίρια ερωτήματα και δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις για ένα θέμα που μας αφορά όλους, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτική κοινότητα.

Την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ