Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Το Α´ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ζωγραφικής"Space art 2024", που διοργανώνει ο οργανισμός European Association for Astronomy Education (EAAE). Συγκεκριμένα, οι μαθητές τής Ζώνης πολιτισμού τής Γ΄ τάξης «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στους τοίχους», με την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Καλλιτεχνικών κ. Κυριακής Πρεβενιού, ζωγράφισαν με πολλές και διαφορετικές τεχνικές πραγματικά αστρονομικά φαινόμενα.

Φαινόμενα, όπως το Βόρειο Σέλας, το Σφαιρωτό σμήνος (Messier 80), το νεφέλωμα τής Φλόγας και τού Ωρίωνα, το μαιευτήριο αστεριών στο μέγα νέφος τού Μαγγελάνου, τη σύγκρουση γαλαξιών, έναστρους ουρανούς και πολλά ακόμη αποτύπωσαν οι μαθητές με ακρυλικά, ξηρά παστέλ, σκόνες αγιογραφίας και ακουαρέλες.

Ο οργανισμός European Association for Astronomy Education ανακοίνωσε τον διαγωνισμό στις 2 Ιανουαρίου 2024, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων στις 31 Μαρτίου 2024. Ο διαγωνισμός αφορά στη ζωγραφική ή στη φωτογραφία ενός αστρονομικού αντικειμένου, στα οποία παίζουν ρόλο η φαντασία αλλά και οι γνώσεις των μαθητών. 

Οι νικητές θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή μελών τού ΕΑΑΕ και η απόφαση τής κριτικής επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί στις 22 Απριλίου 2024, Ημέρα τής Γης. Οι νικητές τής 1ης, 2ης και 3ης θέσης σε κάθε κατηγορία θα λάβουν διπλώματα και δώρα από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) και το ΕΑΑΕ.

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στην καθηγήτρια Αστροφυσικής τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης κ. Μαργαρίτα Μεταξά για την ενημέρωση και την καθοδήγηση στην αποτύπωση και την περιγραφή των αστρονομικών φαινομένων.