Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 η ερευνητική ομάδα τού αναπληρωτή καθηγητή κ. Χριστόφορου Κόκοτου, τού Τμήματος Χημείας τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία ανήκουν η υποψήφια διδάκτορας Γαλαθρή Ειρήνη, ο υποψήφιος διδάκτωρ Πουρσαϊτίδης Ευθύμιος, απόφοιτος των Αρσακείων Σχολείων, και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Κολάγκης Περικλής, οι οποίοι εργάζονται στο πεδίο τής Οργανοκατάλυσης από το 2010 και στο πεδίο τής Φωτοχημείας από το 2014, επισκέφθηκαν το Σχολείο μας και έκαναν μια παρουσίαση στους μαθητές όλων των τάξεων τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης.

Εξήγησαν ότι στο τελευταίο έτος έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ανάπτυξη φωτοχημικών αερόβιων πρωτοκόλλων για την ανακύκλωση πλαστικών και κυρίως πολυστυρενίου. Χρησιμοποιώντας την ακτινοβολία από λαμπτήρες LED και το οξυγόνο από τον αέρα έχουν αναπτύξει 3 πρωτόκολλα για τη μετατροπή προϊόντων πολυστυρενίου καθημερινής χρήσης, από οτιδήποτε κυκλοφορεί στην αγορά με την ένδειξη PS, όπως πλαστικά πηρούνια, κουτάλια, ποτήρια, πιάτα, δοχεία μεταφοράς φαγητού, δοχεία μεταφοράς παγωτού κ.ά, σε βενζοϊκό οξύ, που είναι πρόσθετο τροφίμων. Επιπλέον, σε δύο ακόμη βήματα μετατρέπουν το βενζοϊκό οξύ σε ασπιρίνη. Έτσι, επιτυγχάνουν τη μετατροπή πλαστικών αποβλήτων πολυστυρενίου σε φάρμακα.

Ακολούθησε επίδειξη πειραμάτων, υπό την καθοδήγηση τής ερευνητικής ομάδας, στα οποία συμμετείχαν και οι μαθητές μας. Την εκδήλωση οργάνωσε και συντόνισε η χημικός τού Σχολείου μας κ. Πάολα Μπούζη.

image001