Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές των A΄ και Β΄ Αρσακείων-Τοσιτσείων Γυμνασίων Εκάλης παρακολούθησαν τον εορτασμό για την επέτειο τής εξέγερσης των φοιτητών τού Πολυτεχνείου το 1973.

Μαθητές και των δύο Γυμνασίων παρουσίασαν το χρονικό των ημερών μέσα από λογοτεχνικά κείμενα και ιστορικά τεκμήρια τής περιόδου, τα οποία αποτύπωναν τη στάση των λογοτεχνών απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς,

Η θεατρική ομάδα πλαισιώθηκε από τραγούδια σημαντικών μουσικοσυνθετών τής εποχής. Μέσα από μια λιτή αλλά περιεκτική προβολή των γεγονότων που οδήγησαν στην εξέγερση, καθώς και την εκβασή της, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους παρευρισκόμενους είτε να θυμηθούν είτε να γνωρίσουν την ένταση εκείνων των ημερών. Ο διάλογος μεταξύ των ιστορικών γεγονότων και των λογοτεχνικών κειμένων ανέδειξε τον σεβασμό με τον οποίο πρέπει διαχρονικά να αντιμετωπίζουμε τις επιλογές δράσης των νέων αλλά και των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων ενάντια σε καθεστώτα βίας και απολυταρχίας.

Την επιμέλεια τής εκδήλωσης είχαν οι φιλόλογοι κ. Ευθυμία Σκιαδά και Ι. Βογιατζής, από το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης, οι θεολόγοι κ. Λάσκαρης Ιατρόπουλος και Γεώργιος Παντόγλου, από το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης, ο κ. Κώστας Θεοδώρου, θεατρολόγος, και η κ. Μαρία Τασσοπούλου, καθηγήτρια Μουσικής.