Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Το σκλαβί» τής Ξένιας Καλογεροπούλου, στο θέατρο Πόρτα. Τη σκηνοθεσία τής θεατρικής παράστασης υπογράφει ο Θωμάς Μοσχόπουλος και η Σοφία Πάσχου.
Η θεατρική παράσταση «Το Σκλαβί» παρουσιάστηκε πριν από δεκαοκτώ χρόνια και αποτέλεσε σταθμό για το θέατρο.
Ακολούθησαν η εκδοτική επιτυχία τού κειμένου, οι διεθνείς μεταφράσεις του, οι βραβεύσεις του, καθώς και η επιτυχία των τραγουδιών τής παράστασης σε μουσική Νίκου Κυπουργού και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου.
Η παράσταση που παρακολούθησαν οι μαθητές είχε μια φρέσκια ματιά, που απέδιδε ωστόσο το βασικό νόημα τού έργου, και ένα μινιμαλιστικό σκηνικό που τους ταξίδευσε μέσα από τα υφάσματα των κοστουμιών στην Ανατολή.
Το "Σκλαβί" βασίζεται στο ομώνυμο συμιακό παραμύθι και περιλαμβάνεται στη συλλογή "Παραμύθια τού λαού μας", που επιμελήθηκε ο Γιώργος Ιωάννου, καθώς και στον τόμο "Το Φιδόδεντρο", που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Καφαντάρης.
Τοποθετείται σε μια εποχή όπου «οι άλλες χώρες ήταν ακόμη μακρινές, που τα βιβλία τα έγραφαν με το χέρι και που οι ημέρες δεν περνούσαν τόσο γρήγορα». 
Δύο παιδιά γεννιούνται από τον ίδιο πατέρα, τον βασιλιά τού κράτους.
Ο ένας είναι νόμιμος διάδοχος, ο γιος τής βασίλισσας, ο άλλος το παιδί μιας σκλάβας...
Δύο παιδιά, που μεγαλώνουν μαζί αγαπημένα, αλλά με εντελώς διαφορετική κοινωνική θέση.
Κάποια στιγμή τα αδέλφια θα αγαπήσουν την ίδια γυναίκα και  θα γίνουν αντίζηλοι, χωρίς, ωστόσο, ποτέ να συγκρουστούν.
Πρόκειται για ένα ένα παραμύθι που μιλά για την πραγματική αγάπη!